Pula: Sevdah i tradicionalna kuhinja uz ples i zabavu

(G. ČALIĆ ŠVERKO)
(G. ČALIĆ ŠVERKO)

Već tradicionalni festival bošnjačke kulture u Istri, održat će se ovoga petka s početkom u 19 sati u prostorima Doma hrvatskih branitelja, a sve do sredine lipnja u Puli, Raši, Poreču, Rovinju i Labinu održavat će se brojne kulturno-umjetničke aktivnosti, najavili su predstavnici Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre.

Na festival su pozvani svi ljubitelji i štovatelji bogate bošnjačke kulture, a na samom otvorenju održati će se promocija knjige "Neofašizam u etno fraku" autora prof. dr. sc. Esada Bajtala kao i promocija knjige akademika Slave Kukića "Lopovluk u ime naroda".

Sve to moderirati će Igor Galo, a kao poseban gost najavljen je direktor Nacionalne galerije Bosne i Hercegovine Strajo Krsmanović. Posjetitelji će moći uživati uz glazbeni program i sevdalinke u izvedbi Jasmine Makota, a predviđena je i zakuska.

Predsjednik Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre Senad Pršić rekao da će festival ove godine okupiti preko stotinjak izvođača iz brojnih kulturno-umjetničkih i folklornih društava, a dašak bosanske kulture dati će i gosti diljem Hrvatske.

Pršić je naglasio da i ovaj festival, koji se održava u sklopu europskog tjedna i nadovezuje se na prvi ovogodišnji Festival multikulturalnosti, daje svoj obol u afirmaciji položaja Bošnjaka u Istri.

Smatra da i ovdašnje lokalne vlasti već godinama, i to ne samo deklarativno, podržavaju bošnjački narod dok je potpredsjednik zajednice Jusuf Šehanović konstatirao da političari griješe kada saveznike traže u pojedinim bošnjačkim strankama jer pravu bazu i jezgru bošnjačkog naroda čine upravo njihove zajednice na terenu. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter