Pula: Seminar hrvatskih i talijanskih umirovljenika

Problemi umirovljenika sve su veći (arhiva)
Problemi umirovljenika sve su veći (arhiva)

U hotelu Riviera u Puli danas je održan seminar Sindikata umirovljenika Hrvatske i talijanskog sindikata umirovljenika SPI CGIL iz regija Friuli-Venezia Giulia i Veneto, pod nazivom "Europa kakvu želimo", a sudjelovalo je njih 70.

Vladimir Buršić, predsjednik županijskog povjerenstva SUH-a, veli da je 11 županijskih podružnica i dva ogranka, koji imaju ukupno oko pet i pol tisuća članova, pobratimljeno s talijanskim organizacijama sindikata iz regije Friuli-Venezia Giulia i Veneto još od 1998. godine. Podružnice svake godine organiziraju druženja, a u 2012. su održana dva seminara - u svibnju u Muggi na temu "Važnost jedinstva umirovljenika" te danas u Puli, kada je bilo riječi o glavnim problemima umirovljenika te njihovom rješavanju.

Buršić je istaknuo da su glavni umirovljenički problemi u Hrvatskoj pad životnog standarda i kvalitete življenja, novi val umirovljenja i totalni poremećaj mirovinskog sustava.

Zaključujući da je hrvatska stvarnost teža nego u mnogim zemljama u Europi, Buršić je naveo da samo ujedinjeni sindikati radnika i umirovljenika imaju izgleda svojom aktivnošću utjecati na negativne trendove koje nameću vlade.

Istaknuo je da je od 301.583 nezaposlena u Hrvatskoj u kolovozu čak njih 43 posto mlađe od 34 godine, a mirovinu do dvije tisuće kuna (270 eura) prima više od polovice umirovljenika, odnosno 51,3 posto. Prosječna mirovina iznosi tek 2.160 kuna ili 292 eura i pokriva tek 60 posto košarice.

- Cijene i troškovi života stalno rastu, sve je skuplja hrana, energenti i komunalije pa je 73 posto umirovljenika u zoni rizika od siromaštva, naveo je Buršić. Posebno su, veli, ugroženi samci (njih 27 posto) te bolesni i nemoćni na koje otpada oko 15 posto umirovljenika.

Okupljenima su se obratili i Ezio Medeot, generalni tajnik SPI CGIL-a regije Friuli-Venezia Giulia, Danilo Toccane, tajnik SPI CGIL-a regije Veneto, Jasna Petrović, predsjednica SUH-a i članica Direkcije FERPA-e, Europske federacije starijih osoba, te Renata Bagatin-Rim, nacionalna tajnica Odjela za međunarodne odnose SPI CGIL-a.

Na seminaru je bio i pulski gradonačelnik Boris Miletić, koji je pohvalio suradnju sa SUH-om. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter