Pula se prisjeća Vukovara: Oprostiti, ali ne zaboraviti

Mimohodu se pridružilo stotinjak građana
Mimohodu se pridružilo stotinjak građana

U povodu obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991., večeras su duž cijele Vukovarske ulice u Puli upaljene svijeće. Svijeće su se palile tijekom cijelog dana, a s prvim mrakom organiziran je i počasni mimohod.

U počasnom mimohodu stotinjak građana predvodila je delegacija Grada Pule na čelu s gradonačelnikom Borisom Miletićem te predstavnici brojnih udruga proizašlih iz Domovinskog rata predvođeni predsjednikom županijske HVIDR-e Zdenkom Požgainom. U nepunih pola sata kolona je u tišini došla do središta ulice, do zida s natpisom "Vukovar", gdje su čelnici upalili svijeće, te nastavili simboličnu šetnju do kraja ulice.

Kao i proteklih deset godina, ovaj je događaj organizirala pulska HVIDR-a pod motom "I u mom gradu svijetli Vukovar", a u suorganizaciji Grada Pule te pomoć Pula parkinga, Pulaprometa, Herculanee, policije i vatrogasaca.

- Poruka i cilj ovakvih akcija je da se Vukovar ne smije zaboraviti. Oprostiti možemo, ali ne i zaboraviti. Vjerujem da će tako i ostati jer vidim veliki broj mladih koji će nastaviti ovo obilježavanje i kada nas ne bude, ustvrdio je Požgain.

Istaknuo je i da je delegacija od 40-ak predstavnika udruga proizašlih iz Domovinskog rata otišla put Vukovara na centralno obilježavanje, a predvodio ih je predsjednik pulske HVIDR-e Ivica Lerotić. U paljenju i slaganju svijeća, večeras su im pomagale i članice Udruge žena "Katarina Zrinski".

- Ove svijeće simbol su prisjećanja na 260 žrtava s Ovčare, sve žrtve Vukovara, ali i tisuća koji se još vode kao nestali. Prisjećamo se i žrtava svih drugih dijelova Hrvatske pogođenih ratnim razaranjima, Škabrnje, Baranje, Gospića i drugih, naglasio je Požgain i istaknuo da se slični mimohodi i prisjećanja uz paljenje svijeća u organizaciji ogranaka HVIDR-e organiziraju diljem Istre.

Nakon mimohoda u crkvi sv. Antona održana je i sveta misa za sve stradale, ubijene i poginule hrvatske branitelje i nevine žrtve Vukovara. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ, snimio D. MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter