Pula se ne boji otvorenosti javne nabave

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Po podacima o javnoj nabavi u Hrvatskoj koje je udruga Vjetrenjaca nedavno objavila u svom Registru javne nabave, Grad Pula je u zadnje dvije godine raspisao 134 javna natjecaja ukupne vrijednosti 52,3 milijuna kuna. Kada se tomu pribroje i javni natjecaji upravnih odjela, ispada da je pulska gradska uprava u zadnje dvije godine raspisala 164 javna natjecaja ukupne vrijednosti 56,3 milijuna kuna.

Valja istaknuti i da na "vjetrenjaci" svoje mjesto nije pronašla izgradnja Osnovne škole Veli Vrh ili proširenje prvog kilometra obilaznice, dva najskuplja projekta Grada Pule uz izgradnju stadiona Javne ustanove Pula sport. Nisu uvršteni u ovu bazu podataka iz jednostavnog razloga što su obuhvacene samo posljednje dvije godine, a iako su radovi odradeni u tom periodu javni natjecaji škole na Velom Vrhu i obilaznice odradeni su ranijih godina pa su preostali tek naknadni natjecaji za dodatne radove.

Dodatni radovi za OŠ Veli Vrh


Iako je hrvatski registar još daleko od potpuno ažurirane baze podataka, po dosad dostupnim informacijama ispada da je najvecu vrijednost radova i posljednje dvije godine ugovorila gradevinska tvrtka Strabag, ciji je racun deblji za 15,6 milijuna kuna i to za dodatne zahvate na OŠ Veli Vrh. Prati je Zagrebacka banka s 13,5 milijuna kuna, što je vrijednost kredita koji je Grad Pula podigao u toj banci upravo za ove radove, buduci da se i kreditori jedinica lokalne samouprave biraju javnim natjecajem.

Na trecem se mjestu nalazi pulski I.Vem (3.940.620 kuna), slijedi MIPCRO Ivanec (3.128.178) te tvrtka Cesta iz Pule (1.902.037), koja je i medu top ponuditeljima u više od polovice istarskih gradova - bilo kao Cesta d.o.o., Cesta d.o.o. Pula ili pak Cesta d.o.o. za niskogradnju i proizvodnju gradevinskog materijala.

S 1.685.340 kuna slijedi TGT-Adriatik te, ocekivano, HEP Elektroistra (1.665.341) i Hrvatski Telekom (1.600.081). Na ljestvici top ponuditelja potom su labinski De Conte (1.323.587) i pulska Aurea (1.290.023), odnosno Hrvatska pošta (935 tisuca kuna). Medu posljednjima u ovoj skupini nalazi se Sigurnost - Boljun i društvo (904.740), dok su svi ostali ponuditelji podijelili ukupno 7,4 milijuna kuna gradskog novca.

Prvi zapoceli s e-poslovanjem


- Svaka inicijativa koja ce omogucit dodatnu transparentnost rada javnih službi je uvijek dobrodošla, te pozdravljam inicijativu gospodina Marka Rakara i njegov blog. Zaista je uložio veliku kolicinu vremena kako bi sumirao podatke o javnim nabavama. Želim naglasiti da je Grad Pula u istraživanju GONG-a o transparentnosti i dostupnosti informacija zauzeo prvo mjesto u Istarskoj županiji i 8. mjesto medu svim lokalnim i regionalnim jedinicama u Hrvatskoj, što znacajno govori u prilog otvorenosti kako rada gradske uprave, tako i samih postupaka javne nabave, komentirao je pulski gradonacelnik Boris Miletic.

- I dalje kontinuirano razvijamo nove servise u radu gradske uprave koji su namijenjeni gradanima i poduzetnicima, a s ciljem dodatnog poboljšanja dostupnosti informacija. Grad Pula je tako prvi grad u Hrvatskoj koji je zapoceo s e-poslovanjem prvenstveno zbog bolje organizacije rada, vece ucinkovitosti, cjelokupne percepcija poslovanja u upravi, ali i s ciljem povecanja dostupnosti informacija o radu gradske uprave. Krajem 2009. godina Pula je prva krenula i sa projektom "eKonzulatcije" kojim smo ukljucili gradane u proces donošenja odluka. Vjerujem da sve navedeno dovoljno govori o našoj usmjerenosti prema gradanima, a nadasve transparentnosti u radu. Ujedno želim naglasiti da je Grad Pula prvi u Hrvatskoj zapoceo s primjenom objedinjene javne nabave, u kojima smo, zajedno s komunalnim poduzecima i javnim ustanovama na godišnjoj razini ostvarili višemilijunske uštede, zakljucio je gradonacelnik. (Goran ROJNIC)

PODATKE O BROJU NATJECAJA I PONUDITELJIMA U OSTALIM ISTARSKIM GRADOVIMA PROCITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD CETVRTKA.


Podijeli: Facebook Twiter