Pula: SDP, HSU, SDSS i HSLS potpisali sporazum o suradnji

Složno na lokalne izbore (MILIVOJ MIJOŠEK)
Složno na lokalne izbore (MILIVOJ MIJOŠEK)

Danas je u Puli potpisan Sporazum o izbornoj suradnji na predstojećim lokalnim izborima između SDP-a, HSU-a, SDS-a i HSLS-a. Prisutni su bili predsjednik pulskog SDP-a Danijel Ferić, predsjednik pulskog HSU-a Radenko Ognjenović, Mirjana Galo iz SDSS-a, Mladen Premus iz HSLS-a, saborski zastupnici i predsjednici stranaka Davor Bernardić (SDP) i Silvano Hrelja (HSU), Peđa Grbin, potpredsjednik SDP-a i saborski zastupnik SDP-a Željko Jovanović, predsjednik županijskog SDP-a Vili Basanesse, zajednički kandidat za gradonačelnika Pule Mauricio Licul, zajednički kandidat za župana Marino Baldini (SDP), te drugi s kojima pojedine stranke surađuju.

Nerealizirana obećanja

Prisutnima se prvo obratio Daniel Ferić rekavši da misli da će ova koalicija donijeti promjene u gradu Puli. "Nakon 10 godina vladanja Pulom na način na koji to čini sadašnji gradonačelnik, a posebno u zadnje četiri godine kada smo imali prilike čuti čitav niz nerealiziranih obećanja, čitav niz nepopularnih mjera za građane ovog grada koje su narušile životni standard građana - od povećanja prireza poskupljenja vrtića, sjetimo se prosvjeda vezano za Muzil i tako dalje - mislimo da je vrijeme za promjene u ovom gradu. Zajedno smo nastupili jer mislimo da zajedno možemo učiniti ovaj grad, grad po mjeri svih građana grada Pule, a ne samo pojedinaca. Drago mi je da su tu brojne druge stranke i udruge koje će nam se pridružiti na tom putu i mislimo da je vrijeme da one rezultate koje smo ostvarili i na parlamentarnim izborima 2015. i 2016. kada smo pobijedili u gradu Puli da ponovimo na lokalnim izborima 2017. Vjerujem da je Mauricio Licul pobjednički kandidat i budući gradonačelnik ovog grada i da ćemo zajedno realizirati program za koji se zalažemo, a koji će uskoro biti predstavljen široj javnosti, rekao je Ferić.

"Drago mi je što smo uspjeli okupiti ovoliko ne samo političkih stranaka nego i drugih udruga i organizacija, ali i pojedinaca koji nas podržavaju. Međutim, drago mi je samo iz jednog razloga -  jer ovime pokazujemo da možemo i da građanima Pule nudimo alternativu. Koliko god mi je drago, toliko mi je i žao. Jer, znate, kada se skuplja ovoliki broj stranaka, udruga, pojedinaca, kada se organiziraju, kada izlaze na izbore, kada nude alternativu - kada je u gradu toliko loše da je voda došla do grla i da su građani potpuno svjesni da ono što se događa u Puli ne funkcionira. Više puta smo o tome govorili, pokazali smo kakva je situacija u obrazovanju, prometu itd.", rekao je Peđa Grbin naglasivši da će građani Pule ako su zadovoljni situacijom kakva je danas, podržat dosadašnjeg gradonačelnika, a ako nisu da će izabrati alternativu, a to je Mauricio Licul.

Mauricio Licul naglasio je da je u Gradskom vijeću dugi niz godina radio na okupljanju svih koji prijedlozima žele ovom gradu bolje, a da misli da je takvo okupljanje dobro i za predstojeće lokalne izbore. "To je jedini način da se dese pozitivne promjene u gradu Puli. Okupljanjem svih onih koji žele bolje ovom gradu, nije bitno tko je čiji, nego tko je kakav", rekao je Licul.

"Ovo danas dokazuje da zajedno možemo, da ono što smo do sada radili , znamo raditi, a ono što možemo obećati građanima Pule je da u nama gori jedna velika želja, da hoćemo realizirati ono za što se zalažemo i što smo stavili u naš program. Ako građani Pule misle da zaslužuju pravičniji i bolji socijalni program, onda će glasati za ovu koaliciju", rekao je Silvano Hrelja.

Davor Bernardić naglasio je da je ovo okupljanje, okupljanje ljudi kojima je na prvom mjestu njihova Istra, njihova Pula, kao što je to bilo kroz povijest, kada je bilo najteže i kad su krenuli odgovoriti na najveće izazove da zaštite svoj dom, svoje ljude, svoju Istru.

Što krene naopako, naopako i završava

"I danas se okupljamo u Puli kako bi ovom gradu ponudili bolju perspektivu i bolji život. Ovi ljude jedino što žele je bolje za svoju djecu, žele izgraditi vrtiće, jer misle da djeca zaslužuju bolje, žele osigurati dostojanstvo starijim ljudima, jer je vrijeme da umirovljenici, oni koji su izgradili naše društvo, ne budu građani drugog reda, žele otvoriti nova radna mjesta koja su toliko potrebna u Puli kroz poslovnu zonu i investicije koje su planirane iz proračuna. Ovih dana imate priliku vidjeti u Hrvatskoj jedan epilog početka priče, početka devedesetih kada se dogodila u Hrvatskoj velika pljačka, pretvorba i privatizacija. Dvadeset godina nakon toga priča se privodi svome kraju. I kao što kaže poslovica "Što krene naopako, naopako i završava". To nas uči da je nemoguće graditi dugotrajan i održiv uspjeh na tuđem znoju i tuđem novcu. I zato smo danas zajedno, jer Hrvatskoj moramo i možemo osigurati nužne promjene za budućnost djece, za dostojanstvo radnika i umirovljenika. Također čujemo da nam se želi nametnuti teza da dijalog u Hrvatskoj nije važan. Mi smo danas ovdje zajedno okupljeni da pokažemo da je dijalog moguć, pokušava se također nametnuti teza da je plagijatorstvo dozvoljeno, mi smo danas ovdje upravo da ukažemo na to da se kurikularna reforma, obrazovna reforma moraju nastaviti, jer djeca u Hrvatskoj moraju opet postati važna, i Hrvatska opet mora postati važna za djecu." Bernardić je ustvrdio da zajedno ovaj tim na čelu s Liculom može osigurati promjene i perspektivu gradu Puli, a završio s "Licula birajate i ništa se ne sekirajte!". (Silva BODLAJ IVAŠIĆ)

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter