Pula: SDP će podržati gradski proračun

Vera Radolović i Danijel Ferić (G. ROJNIĆ)
Vera Radolović i Danijel Ferić (G. ROJNIĆ)

Povjerenik pulskog Gradskog odbora SDP-a Danijel Ferić, koji je donedavno obnašao funkciju pročelnika za financije u Gradu Puli i na ovu je funkciju došao nakon što je središnjica ove stranke raspustila Predsjedništvo pulskog SDP-a, te dogradonačelnica Vera Radolović na konferenciji za novinare prezentirali su stavove pulskog SDP-a o poreznoj i fiskalnoj reformi te gradskom proračunu za sljedeću godinu koji će se sutra naći na sjednici Gradskog vijeća.

- Grad Pula je primijenio neke od mjera naplate duga, prije svega omogućio je najvećim dužnicima obročno plaćanje. Usto, učešće lokalnih jedinica u raspodjeli poreza na dohodak Vlada je povećala s 59,4 na 60,9 posto i učinci su vidljivi, rekla je Radolović te istaknula da se u ovoj godini od prihoda na dohotke u proračun slilo 10 milijuna kuna više nego lani.

- Iako je u odnosu na lani nezaposlenost u Puli porasla za 4,5 posto, odnosno s 2.358 na 2.464 nezaposlena, u isto je vrijeme raslo i zapošljavanje. U prošloj godini radno mjesto imala su 31.884 Puljana, dok je 30. rujna ove godine ta brojka porasla na 32.983 radna mjesta u Puli, veli ona.

- Proračun iznosi 371,5 milijuna kuna i za 7,5 posto je veći od ovogodišnjeg rebalansiranog. U izbornoj godini on je ambiciozan, ali i moguće ostvariv, pogotovo ako se bude punio kao ove godine. U mnogo čemu će ovisiti o prodaji gradskog zemljišta, no najvažnije je da se troši samo onoliko koliko se prihodovalo, jer u prošloj i ovoj godini praktički se uspio pokriti minus iz 2010. godine od 18 milijuna kuna, rekao je Ferić.

Napomenuo je da će SDP podržati prijedlog proračuna jer on u vrijeme krize zadržava socijalna prava građana, koja su iznimno visoka za hrvatske okvire.

Vladin prijedlog poreza na nekretnine, kaže, unio bi više povoljnosti i pravednosti u plaćanju.

- Ne uvodi se dodatno opterećenje za građane jer dosadašnje plaćanje komunalne naknade nije bilo pravedno. Plaćao se jednak iznos za istu kvadraturu novog, luksuznog i derutnog stana, a sredstva komunalne naknade bila su namjenska za program gradnje i održavanja infrastrukture, zaključio je Ferić.

U siječnju izbori, do tada koalicija IDS-SDP važeća

Ferić je rekao da Gradski odbor normalno obavlja aktivnosti te će se u siječnju održati izbori za novog predsjednika i predsjedništvo pulskog ogranka.

- Sporazum o koaliranju s IDS-om u Puli na sljedećim izborima je potpisan i za mene kao legalista važi sve dok ga netko ne raskine. Doduše, u medijima su se pojavile izjave predsjednika IDS-a Ivana Jakovčića da će na izbore izaći sam, dok s druge strane predsjednik pulskog IDS-a Valter Boljunčić nije upućen u to. Stoga će se vidjeti u siječnju što će biti, kazao je Ferić. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter