Pula: Sat na zvoniku danima pokazivao pogrešno vrijeme

Sat snimljen jučer između 11 sati i podneva (M. MIJOŠEK)
Sat snimljen jučer između 11 sati i podneva (M. MIJOŠEK)

Sat na zvoniku pulske katedrale nekoliko je dana pokazivao pogrešno vrijeme. Nije stao, kako su neki mislili, već su mu kazaljke kasnile - jučer nešto prije 11 sati mala je kazaljka tek prešla šesticu. Kada ura stane, podsjećaju cinici, barem dvaput dnevno prolaznicima pokazuje točno vrijeme.

Umirio nas je Vilim Grbac, donedavni bivši župnik crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije, a sadašnji župnik u Rovinju, riječima da nije to ništa neuobičajeno, već lako popravljiv kvar.

- Vjerojatno je nestalo struje, a tada se kazaljke poremete i treba ih samo kompjuterski naštimati. U takvim situacijama sat i dalje normalno tuče, iako kazaljke pokazuju pogrešno vrijeme, kaže Grbac.

Navodi da je novog župnika u Puli Rikarda Lekaja upravo obavijestio koga treba nazvati u takvim slučajevima i kako to servisirati.

- Nije strašno, već se to događalo. Za sat vremena ta se greška ispravi i kvar popravi. U svakom slučaju, lijepo je da ima još ljudi koji gledaju ure na zvoniku i da je netko primijetio da ne pokazuje dobro vrijeme, zaključio je Grbac.

Župnik Lekaj, koji je Grpca u pulskoj katedrali zamijenio u kolovozu, potvrdio nam je da je prethodnih dana bilo problema s opskrbom električnom energijom u starom gradu pa je i crkva ostajala bez struje.

- Samo prvog dana kako se to dogodilo sat nije zvonio kako je trebao, a poslije je zvonio točno prema vremenu, mada kazaljke sata to nisu pokazivale. Sada ćemo zvati majstore koji će to kompjuterski uskladiti, rekao nam je jučer prijepodne župnik Lekaj.

Kako smo čuli od osoba koje često prolaze Kandlerovom ulicom, od kuda je vidljiv sat na zvoniku dovršenom 1707. godine, kazaljke su pokazivale netočno vrijeme već od petka. Župnik pak objašnjava da to i nisu primijetili odmah jer nisu gledali u sat, a zvono je tuklo kako treba. (Z. STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter