Pula: Šareni kišobrani najavili FUČ


Pulski stari grad danas je ukrašen šarenim kišobranima koji su se vrtjeli na vjetru te privlačili poglede stranaca, ali i domaćih u Ulici Sergijevaca, Kandlerovoj ulici, a obojili su i balkone zgrada na Forumu.

Šareni su kišobrani najava ne ružnog vremena, već ovogodišnjeg FUČ-a, međunarodnog festivala uličnih čarobnjaka, profesionalnih umjetnika i skupina koje se usredotočuju na ulično izvođenje. U Puli će se festival održati pod nazivom PUlične večeri 19. i 20. lipnja, nakon čega se seli u Novigrad gdje se 21. i 22. lipnja održava pod nazivom Čarobni NoviGrad.

Ove će godine na festivalu nastupiti 11 grupa, domaćih i stranih - hodači na žici, cirkuske grupe, a posebno valja izdvojiti ljubavnu priču plovećeg broda jedne kapetanice i njenog mornara "Brodolom" po izboru grupe Los Filonautas koja će biti izvedena prve večeri festivala, 19. lipnja u 21.30 sati u Puli, odnosno 21. lipnja u Novigradu.

Večer nakon toga moći će se pogledati vrlo neobičan coctail bar, ali u cirkuskom ruhu svjetski poznate grupe Shake That iz Belgije. U Parku grada Graza u Puli i u Parku novigradske biskupije, kao i svake godine, održavat će se poseban program za djecu, sastavljen od besplatnih radionica cirkuskih vještina i predstava posebno namijenjenih djeci.
 

Ulični čarobnjaci na novigradskim ulicama

Festival uličnih čarobnjaka (FUČ),  spektakl profesionalnih umjetnika i skupina koje djeluju izvan institucija, te cirkusa koji se usredotočuju na ulično izvođenje, u subotu i nedjelju održavat će su pod nazivom Čarobni NoviGrad/CittaNova magica.

Ovogodišnja novost je dio festivalskoga programa koji će se 7. kolovoza održati i u Labinu, pod nazivom Labinske ulične čarolije (LUČ). Festival su na konferenciji za novinare u Novigradu najavili predstavnici organizatora i pokrovitelja, Irena Boljunčić Gracin iz pulske udruge Čarobnjakov šešir, glavnog koordinatora festivalskih događanja, Vesna Ferenac, direktorica TZ-a Novigrada, te Jasmina Nina Kamber, pročelnica ureda za kulturu Grada Pule.

Boljunčić Gracin rekla je kako će višednevno događanje u Novigradu i Puli, a potom djelomično i u Labinu, prikazati suvremene pristupe uličnom kazalištu, oslanjajući se na svjetski trend koji slijedi kombiniranje glazbe, plesa i žongliranja sa zahtjevnim cirkuskim vještinama, kao što su hodanje po žici i konopu, rad s trapezom i svilom, akrobacije i tome slično.

U nekoliko festivalskih dana Novigrad i Pula postaju gradovi čarolije, a parkovi, trgovi i šetnice mjesta u koja se može zaroniti u svijet mašte uz pomoć pomno osmišljenih scenografija. Također, mogu se kušati magične delicije spravljene posebno za festival, koje će ponuditi lokalni ugostitelji, a bit će tu i ponuda lokalnih autohtonih proizvođača.

Na Festivalu će nastupiti 11 grupa, domaćih i stranih, iz Belgije, Italije, Njemačke, Francuske i Srbije. Predstavu hodača na žici, dojmljivu ljubavna priču "plovećeg broda jedne kapetanice i njenog mornara" pod nazivom "Brodolom po izboru", talijanske grupe Los Filonautas, bit će izvedena u Puli na Forumu i u Novigradu na Velikom trgu u nedjelju, obje s početkom u 21.30 sati.

Večer nakon toga moći će se među ostalim pogledati jedan neobičan cocktail bar, ali u cirkuskom ruhu, u izvođenju svjetski poznate grupe Shake That iz Belgije.

U Parku grada Graza u Puli, te Parku Novigradske biskupije u Novigradu, održavat će se poseban program sastavljen od radionica cirkuskih vještina, namijenjen djeci od pet do 12 godina, kao i predstave posebno namijenjenih djeci.

Organizator FUČ-a je pulska udruga Čarobnjakov šešir, dok su suorganizatori i pokrovitelji Istarska županija, Gradovi Novigrad i Pula i njhovi TZ-i.

B. PETROVIĆ, V. HABEREITER; snimio D. ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter