Pula: Sanaciju krova cekaju 12 godina

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Za stan u gradskom vlasništvu u Gladijatorskoj 20 u Puli, ciji se krov ruši po glavama bracnog para Repic, gradonacelnik Boris Miletic ne može uciniti ništa. Kaže "sada im ne mogu pomoci, a da ne prekršim gradske odluke". Objašnjava da su Repici u stanu bespravno, bez valjanih ugovora o posjedu nekretnine te na 50. mjestu konacne liste za dodjelu gradskih stanova.

I tako, u maniri prvog birokrata Grada, namjerno ili slucajno zaboravlja da se radi o gradskom stanu koji je u stopostotnom vlasništvu Grada i koji bi se prema svojoj imovini trebao odnositi pažnjom dobrog gospodara.

Nakon nedavnog teksta o njihovoj tužnoj sudbini, javnost je ipak pokazala da ima daleko više ljudskog suosjecanja pa je tako obitelj Repic primila brojne pozive podrške i konkretne pomoci, cak i iz njemackog Stuttgarta.

Da htjenja obitelji Repic imaju pokrice, pokazali su nam podsjecajuci na nekoliko trenutaka u tom dugom stanarskom stažu. U stanu žive od 1982. kada im je receno da je zgrada otpisana i da mogu useliti u stan.

Supružnici Miro i Mirjana tada nisu mogli znati da ce im zakucati na vrata nevolje koje nece moci prevladati: on je nakon 28 godina staža otišao u invalidsku mirovinu, a ona nakon 17 godina ostala bez posla, ali zbog zdravstvenih problema nije mogla prihvatiti sezonski posao pa je izbrisana s liste Zavoda za zapošljavanje.

Davne 1999. nadležni gradski odjel primio je ponudu za generalnu sanaciju krova i medukatne konstrukcije ispod krova na iznos od 111 tisuca kuna. U veljaci iduce godine procelnik za komunalno gospodarstvo i gospodarenje stanovima i poslovnim prostorima Giordano Škuflic tadašnjeg župana Stevu Žufica informira o poduzetim radnjama sanacije stana, odnosno jednokatnice na cijem prvom katu živi obitelji Repic.

U tom dopisu izmedu ostalog piše da je "u postupku prikupljanje ponuda za kompletnu rekonstrukciju stana s medukatnom konstrukcijom izmedu prizemlja i prvog kata te utvrdivanje konacnog iznosa sveukupne investicije i iznalaženje nacina financiranja, za što još Odjel nema odobrenje".

I onda u listopadu te godine iz istog odjela na adresu gradonacelnika Giankarla Župica i župana Žufica stiže dopis da se "u prikupljanje ponuda za kompletnu rekonstrukciju nije prišlo, vec je sacinjena samo radna verzija troškovnika za radove kompletne rekonstrukcije koji bi iznosili oko 262 tisuce kuna".

Od tada do danas Grad nije popravio krov niti išta ucinio na rekonstrukciji zgrade. Sve je još i gore, a Repici bolesniji. Godinama su Repici, kojima se 1983. rodio sin, živjeli samo od suprugove mirovine koja danas iznosi 1.300 kuna. Grad im je, navodi Miletic, lani ukupno dodijelio 4.800 kuna novcane pomoci i to kroz pomoc umirovljenicima i pomoc za troškove stanovanja.

Ne treba biti velik strucnjak pa znati da s tim iznosima nisu mogli baš poboljšati uvjete stanovanja. No, na listi za davanje u najam gradskih stanova s 215. mjesta u 1998. stigli su na 50. I tamo ce ostati do sacinjavanja nove liste u 2012. Ako prežive! (Silva BODLAJ IVAŠIC)

Prhat: Nekretnina je odavno predvidena za prodaju

O slucaju obitelji Repic razgovarali smo i s procelnikom gradskog Odjela za komunalni sustav i imovinu Damirom Prhatom. Kazao nam je da se radi o vrlo složenoj situaciji koja k tome ima i izraženu socijalnu komponentu.


- Nekretnina je u vlasništvu Grada. Repici su ondje bespravno, iako to nije najveci problem. Nekretnina je odavno predvidena za prodaju, no taj postupak nikad nije okoncan upravo zbog ove situacije, rekao nam je Prhat. Veli da moraju misliti i na druge obitelji koje takoder imaju velikih problema, ako ne i gorih od Repica.

- Vodimo racuna o svim socijalno ugroženim gradanima i vrlo je teško pojedinacno sagledavati slucaj. Postoji lista prvenstva i nacin na koji se ona odreduje. Moramo voditi racuna o onima koji su na legalan nacin došli na tu listu, rekao je Prhat. Dodao je da se nekretnina i dalje nudi na prodaju. (N. S.)


Podijeli: Facebook Twiter