Pula: Sanacija obalnog zida nakon dogovora s ACI-jem

Uređenjem šetnice grad se polako vraća moru i životu na moru (D. ŠTIFANIĆ)
Uređenjem šetnice grad se polako vraća moru i životu na moru (D. ŠTIFANIĆ)

Nakon što je dovršena ugradnja nove kanalizacije u prometnicu rive te je Grad uložio sredstva u uređenje nogostupa pokušavajući Pulu što više pretvoriti u mediteranski grad, uskoro bi se trebalo početi razmišljati i o uređenju dijela tik uz more.

No, prepreka daljnjem uređenju ovog dijela grada je poprilično derutan obalni zid. Nema smisla postavljati klupice i nove kandelabre na dio koji ne bi mogao podnijeti dodatna opterećenja te bi postojala mogućnost da se sve uruši u more.

Kako saznajemo od glasnogovornika Lučke uprave Zorana Peruška, sanacija obalnog zida je u njihovoj ingerenciji, osim u dijelu, i to značajnom, koji je koncesijom dodijeljen ACI marini.

- Početkom 2000. godine snimili smo stanje obalnog zida u cijeloj dužini i taj snimak posjedujemo i danas. Činjenica je da je obalni zid poprilično podlokan i uništen te je pun kaverni koje bi trebalo što prije sanirati. Stoga smo krenuli u projekt sanacije te uspješno sanirali 30-ak metara ispred zgrade admiraliteta, potom smo sanirali i dio nazvan "Arena", kao i onaj ispred Lučke kapetanije, a upravo ovih dana intenzivno radimo na dijelu koji ide od Riječkog gata prema Mandraču. Riječ je o sanaciji 20-ak metara obale u prvoj fazi, dok će nastavak uslijediti na proljeće, istaknuo je Peruško i naglasio da Lučka uprava Pula radi tamo gdje može.

Pojašnjava nadalje da bi i ostatak obalnog zida na rivi također trebalo sanirati, ali je riječ o dijelu koji potpada pod koncesiju ACI marine i gdje se dvije ingerencije, dakle Lučke uprave i ACI-ja, "sudaraju".

-  Grad Pula usvojio je projekt sanacije kaverni ispod rive i to bi trebalo nastaviti, ali bi prije svega trebalo s ACI-jem vidjeti kako i kada, rezimirao je Peruško. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter