Pula: S grobova odneseni brončani kipovi

Lopovi su ispilili šipku kojom je bio pričvršćen kip Majke Božje (A. KANCELAR)
Lopovi su ispilili šipku kojom je bio pričvršćen kip Majke Božje (A. KANCELAR)

Između 1. i 5 svibnja nepoznati su lopovi s grobova na pulskom Gradskom groblju ukrali dvije mramorne ploče, brončani lampion i bakrenu vazu, a u četiri slučaja s nadgrobnih spomenika su odnijeli brončane kipove Majke Božje i vaze. Vlasnici su u tih pet slučajeva krađe oštećeni za dvadesetak tisuća kuna.

I dok policijski službenici poduzimaju sve da bi pronašli počinitelja ili više njih, direktor poduzeća Monte Giro Darko Buršić, rekao nam je da se na groblju dogodilo petnaestak krađa, ali da ih nisu svi građani još ni prijavili.

- Vjerujemo da su kipove od bronce ukrali ljudi koji ih preprodaju van Pule, u topionice, i pretpostavljam da je policija već obavijestila otkupljivače sekundarnih sirovina o ovim krađama. Na groblju imamo osam kamera videonadzora, no očito je da to nije dovoljno pa razmišljamo da ih postavimo još nekoliko. Groblje ima površinu od ukupno 50 tisuća kvadrata. Još uvijek ne znam jesu li se krađe dogodile danju ili noću. Danju čuvari obilaze groblje, ali lopovi su očito u dosluhu pa je moguće da dok jedan prati čuvara, drugi na nekom udaljenijem dijelu groblja krade spomenike. Koliko znam, noću i rano ujutro dio oko groblja nekoliko puta obilaze policijske patrole, ali lopove je očito teško spriječiti, rekao je direktor Buršić.

Dodaje da će ljudima koji su pretrpjeli štetu Monte Giro iz vlastitih sredstava pomoći da nadoknade gubitak.

- Na policiji je da pronađe tko stoji iza krađa, a na nama da poduzmemo dodatne mjere da bismo spriječili ovakve događaje na pulskom groblju, kazao je Buršić te pozvao oštećene vlasnike grobnih mjesta da, ako ih imaju, dostave fotografije spomenika ne bi li im se što prije ušlo u trag.

Voditelj groblja Armando Šćiraš rekao nam je da je, uz pet službenih prijava krađa policiji, on zaprimio još 11 prijava građana, i to još od 27. travnja. Pokazao nam je s kojih su grobova nestale brončane vaze, lampioni i kipići, a s groba jednog poginulog motorista ukraden je - brončani motocikl. Svi pokradeni grobovi nalaze se na takozvanom novom dijelu, uz ili blizu zida iza kojega se nalazi samo šuma. Na grobovima nisu vidljiva veća oštećenja, tek se ponegdje može uočiti da su lopovi stručno i precizno prepilili tanke šipke kojima su kipići bili pričvršćeni za mramorne pokrove.

- S nekih su grobova odnesene mesingane vaze, koje koštaju oko 1.200 kuna, no lopovi će za jednu takvu vazu od otkupljivača sekundarnih sirovina dobiti možda 50-ak kuna, veli nam Šćiraš. (M. KOŠTA)


Podijeli: Facebook Twiter