Pula: Rotor na vrhu Radićeve najranije za godinu dana

(D.ŠTIFANIĆ)
(D.ŠTIFANIĆ)

Iako je svakom Puljaninu, pogotovo vozačima, jasno da je križanje Radićeve i Rizzijeve ulice, na samom vrhu Radićeve ulice (bivša Omladinska) izuzetno opasno i nepregledno, ideja o izgradnji kružnog toka na ovoj lokaciji još će pričekati, najmanje, godinu dana.

Naime, iako se projekt namjeravao realizirati još prije dvije godine, u trupu prometnice na maloj dubini nalazi se stari magistralni plinovod koji još uvijek određeni broj kućanstava opskrbljuje gradskim plinom.

No, kako se pogon za opskrbu gradskog plina, što je najavio direktor Plinare Dean Kocijančić, gasi u svibnju naredne godine, otvara se mogućnost za realizaciju ovog projekta, koji je od izuzetne važnosti za sigurnost prometa s obzirom da se učestalo na njemu događaju prometne nezgode i teži sudari, a prema nekim procjenama dnevno njime prolazi do 25 tisuća vozila.

- Već je započeta izrada Programa izgradnje komunalne infrastrukture za 2015. godinu, o kojem će vrlo brzo raspravljati Gradsko vijeće, i taj projekt izgradnje kružnog toka na križanju Radićeve i Rizzijeve ulice naći će se sigurno u Programu. U početku kroz pripremu projekta i rješavanje imovinsko-pravnih odnosa u obuhvatu projekta. Očekujemo da bi konkretna izgradnja mogla biti 2016. godine, kaže Damir Prhat, gradski pročelnik Upravnog odjela za komunalni sustav i imovinu.

Problem imovinsko-pravnih odnosa nije, kako se smatralo, zadiranje u prostor Sjemeništa, već privatnih dvorišta obiteljskih kuća s lijeve strane (prema gore) raskrižja. Doduše, riječ je o manjem zadiranju, ali tek treba vidjeti hoće li se dogovor realizirati. S druge strane, čini se da bi zadiranje u Sjemenište moglo proći i bolje od očekivanog.

- Nikad nije bilo sporno to zemljište, nikad do sada nismo imali problema s tim dijelom obuhvata projekta. Činjenica je da je objekt sagrađen jako blizu sadašnje prometnice i obuhvata projekta izgradnje budućeg rotora, ali nikad nam nitko nije istaknuo da se neće riješiti potreba za malo zadiranje u površinu Sjemeništa. Štoviše, kako Grad ima jednu malo česticu u vlasništvu na području Sjemeništa mogla bi se vrlo lako realizirati zamjena, smatra pročelnik.

Kružnim tokom na ovoj lokaciji namjerava se povećati sigurnost u prometu, a u najmanju ruku osigurati dovoljnu preglednost na lokaciji gdje su česte prometne nezgode. Nepregledno raskrižje, specifično zbog konfiguracije terena, izuzetno je prometno frekventno tijekom cijeloga dana, i to iz svih smjerova, a promet se odvija s prednošću Radićeve i Budicinove ulice. S obzirom na to da ovim raskrižjem prolazi veliki dio stanovnika južnog dijela grada općepoznate su gužve, te za promet opasnom raskrižju tri prometne ulice, Radićevu, Rizzijevu i Budicinovu. (Goran ROJNIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter