Pula: Roj od tri tisuće pčela u centru grada

Roj pčela na zgradi Peka na pulskoj tržnici (M. ANGELINI)
Roj pčela na zgradi Peka na pulskoj tržnici (M. ANGELINI)

Oblak pčela u centru grada danas oko podneva iznenadio je brojne prolaznike koji ovakav prizor ne pamte. I dok su se mnogi uhvatili mobitela da bi ovjekovječili stotine pčela koje su se rojile na zgradi Peka, drugi su tvrdili da je "sve to normalno". Bilo je i onih kojima su pčele u centru grada ukazale na "skori smak svijet" koji dolazi nakon potopa.

Uznemireni građani rojenje pčela brzo su prijavili Centru 112 koji je na teren poslao iskusnog pčelara Miru Bulića. Kako nam je rekao Bulić, stvar je riješena na način da je donio mali nukleus u kojeg je "pomeo" maticu. Tada su se sve pčele skupile oko matice, a kada su se smirile odnio ih je izvan grada, na pčelinjak.

- Skupio sam od tri do četiri tisuće pčela, sve je prošlo u najboljem redu i iako ih je bilo puno one nisu bile agresivne te nikoga nisu ubole, naveo nam je ovaj pčelar.

Kako nam je pojasnio pčele su se najvjerojatnije s maticom odvojile od matičnog pčelinjaka te su bile u potrazi za novim domom, no nešto ih je u tome spriječilo. Možda je matica bila umorna, možda im se nešto dogodilo putem, omelo ih i one su zastale u gradu. Tu vjerojatno nisu ni namjeravale ostati, već su se okupile da bi se odmorile i nastavile put, naveo nam je Bulić uz riječi da pčele kada se roje nisu agresivne ali ih ipak treba pokupiti kako se ne bi, primjerice, zavukle u dimnjak.

Na upit kome bi građani trebali javiti ako se ovakva stvar ponovi naveo je da je najbolje javiti se na broj 112 ili pak policiji jer svi oni imaju brojeve pčelara u Istri koji su uvijek na raspolaganju i  odmah će po dojavi izaći na teren te pčele sakupiti. (B. PETROVIĆ, snimio Manuel ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter