Pula: Roditelji traže "starog" učitelja svoje djece

(N. LAZAREVIĆ)
(N. LAZAREVIĆ)

Roditelji djece učenika II. c razreda pulske Osnovne škole "Giuseppina Martinuzzi" uputili su otvoreno pismo na više adresa, među kojima pravobraniteljici za djecu, Ministarstvu znanosti i obrazovanja i sporta te gradonačelniku Pule Borisu Miletiću, u kojem se protive odluci škole o promjeni učitelja njihove djece i kojim traže da se odluka opozove i da se djeci vrati "stari" učitelj.

Nezadovoljni roditelji

"Zbog nenajavljene, neopravdane i protiv volje djece i roditelja odluke škole o promjeni učitelja, mi, roditelji, apeliramo da se uzme u obzir mišljenje i nezadovoljstvo i djece i roditelja te da se donesena odluka izmijeni", piše u početku apela roditelja učenika II. c, ogorčenih jer je odluka donesena protiv njihove volje i na štetu djece.

Učitelj koji im je "oduzet", naime, vodio je djecu u prvom razredu i djeca su ga zavoljela, pa je odluka o njegovu odlasku, smatraju roditelji, pedagoški štetna za djecu. K tome, vele da su o takvoj odluci obaviješteni tek nekoliko dana prije početka školske godine, a na njihovo protivljenje i nezadovoljstvo nitko nije reagirao. Istaknuli su da su roditelji djece koja su nakon puno godina upisana u tri razreda, i na ime toga je nadležno ministarstvo odobrilo otvaranje novog radnog mjesta i smatraju da bi na tom mjestu trebalo zadržati njihovog dosadašnjeg učitelja.

Rotacija učitelja

Komentar na cijelu situaciju te odgovor hoće li se udovoljiti zahtjevima roditelja učenika II. c razreda, zatražili smo od ravnateljice škole Susanne Cerlon. Ona nam je pojasnila da je cijela zakonska procedura ispoštovana, što je potvrdio i inspekcijski nalaz nedavno obavljen u školi.

Kako nam je rekla, zbog otvaranja trećeg odjeljenja otvoreno je novo radno mjesto i na to je radno mjesto došla učiteljica iz područne škole, dok je na njezino mjesto otišao učitelj koji je dotad bio u matičnoj školi. Kazala je da je tom učitelju tada bio istekao ugovor na određeno vrijeme te da je procedura tako nalagala. Veli da otkako je stigao prvi dopis, dosad nije bilo daljnjih primjedbi roditelja, a niti djece na novu učiteljicu. (N. SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter