Pula: Rivom jednosmjerno i bez parkiranja

Više nema parkiranja na rivi (Arhiva)
Više nema parkiranja na rivi (Arhiva)

Za otprilike mjesec dana u cijelosti će biti zgotovljena izgradnja obalnog kolektora i prometnica na rivi ponovno će biti puštena u promet. Doduše, do tada neće biti završeni radovi u dijelu Flaciusove ulice od raskrižja s Anticovom do bulevara (od Pošte do semafora), ali promet će se odvijati uz Danteov trg i Leharovu ulicu.

Stoga je gradonačelnik Boris Miletić donio odluku o budućem prometovanju ovim područjem te usvojio rješenje o jednosmjernom prometovanju rivom. Usto je gradonačelnik usvojio i odluku kojom se na rivi neće moći parkirati.

Tako se vozila više neće moći ostavljati u dijelu od zgrade Lučke kapetanije do Uljanika, dok će se i dalje moći parkirati na dijelu parkirališta Carinski gat (kod fast fooda) koje ostaje u sustavu gradskih parkirališta pod naplatom. Parkiranje duž rive se ukida jer se taj dio Pulskog zaljeva u potpunosti pretvara u pješačku zonu.

"Prometno rješenje rive je definirano i odlučeno je da se uspostavi jednosmjerni promet i to od raskrižja s Ulicom sv. Ivana u smjeru zgrade Pošte. Pritom će se dozvoliti dvosmjerni odvojak, dio od pošte do parkirališta kod Zavoda za zapošljavanje i Foruma, kojim će se moći prometovati u oba smjera", pojasnio je gradonačelnik Boris Miletić.

Dvosmjerni odvojak namjerava se uspostaviti od Danteovog trga do parkirališta, odnosno, u tom dijelu Flaciusova ulica imat će tri prometne trake. No, do parkirališta će se moći isključivo od Danteovog trga, dok će se s bulevara (Arsenalska ulica) moći skretati isključivo u Dobrilinu ulicu (prema discu Uljanik).

Ukoliko do puštanja rive u promet ne bude završena izgradnja u Flaciusovoj ulici uz zgradu Pošte jer na toj lokaciji još slijedi vađenje pronađenog antičkog broda, a i ne zna se što arheologija skriva u nastavku radova na toj dionici, dvotračni promet uspostavit će se Anticovom ulicom uz Danteov trg.

Umjesto na rivi, moći će se parkirati na parkiralištima u Ulici kod Zavoda za zapošljavanje i uz Park grada Graza što je važno za stanare starog grada i dostavna vozila, čime je donekle zadržan život i opskrba starogradske jezgre. U funkciji je i najveće gradsko parkiralište Karolina, dok će se parkiralište kod Carinskog gata urediti i iznova iscrtati.

Već početkom siječnja otklonjena je ideja da se riva u potpunosti zatvori za promet, od križanja s Ulicom sv. Ivana (semafori) do ulaza "otok Uljanik".

Namjera je bila 600-tinjak metara centralnog dijela zaljeva pretvoriti u šetnicu sa svim ugostiteljskim i popratnim sadržajima, te novom urbanom opremom. Međutim, već tada je, prilikom odbacivanja te ideje, najavljeno da će se obalni dio rive (prijašnje parkiralište) pretvoriti u šetnicu.

Presudnu negativnu ocjenu ideji potpunog zatvaranja dao je Savjet za promet Pule, a tome se protivilo i brodogradilište Uljanik.

Činjenica da, kad se okonča i posljednja dionica obalnog kolektora unutar brodogradilišta, na rivi više ne bi trebalo biti smrada, daje naslutiti da bi šetnica na rivi uistinu mogla zaživjeti. Pogotovo ukoliko se na njoj obogati ponuda koja bi privukla šetače i vratila građane zaljevu, iako je riva uvijek služila industriji, a ne građanima.

Dakle, od industrijskog kolosijeka do mora stvara se površina za pješake, koja bi se u skorijoj budućnosti vjerojatno trebala dodatno proširiti nakon sanacije obalnog zida prema usvojenom idejnom rješenju uređenja rive. Takvo proširenje sa sobom bi nosilo i novo popločavanje, a moguće je da riva i sada dobije takav novitet u svom izgledu. (G. ROJNIĆ)

Od ponedjeljka bez parkiranja od glavnog ulaza u Uljanik do bivše kavane Ogledala
Od ponedjeljka je zabranjeno parkiranje vozila od glavnog ulaza u Uljanik do bivše kavane Ogledala (raskrižje s Porta Stovagnana), koji je za vrijeme izgradnje rive mnogima služio kao parkiralište. Razlog je što se u sklopu izgradnje obalnog kolektora namjerava sanirati i prometnica u navedenom dijelu Flaciusove ulice. Sanacija obuhvaća frezanje kolničke konstrukcije, zamjenu devastiranih rubnjaka te u dijelu ulice i zamjenu stupova javne rasvjete.

 


Podijeli: Facebook Twiter