Pula: Riva pod opsadom policijskih pasa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Veliki broj policajaca i policijskih pasa u utorak ujutro zacudio je gradane koji su se našli na pulskoj rivi ili su njome prolazili automobilima. Velik interes javnosti izazvao je ulazak policije i njihovih cetveronožnih ljubimaca na katamaran "Bišovo", tako da se u kratko vrijeme gradom proširila prica da je na njemu bomba ili slicno.

Da ni približno nije rijec o bombi ili opsadnom stanju, uvjerili smo se na terenu u razgovoru s nacelnikom Odjela za obuku vodica i dresuru službenih pasa iz Zagreba Branislavom Boleom. Ovaj odjel nalazi se u sklopu Policijske akademije.

- Rijec je o redovitoj terenskoj obuci 11 službenih pasa i njihovih vodica, a s njima su i cetiri instruktora. Privikavamo pse na prvu vožnju gliserom, rad na brodovima i trajektima. Ne smije se, primjerice, dogoditi da policijski pas gliserom dode na milju od obale do trajekta i da se u vožnji uplaši. U Pulu smo stigli u ponedjeljak i na moru cemo boraviti sedam dana, rekao je nacelnik Bole.

Belgijski i njemacki ovcari su na katamaranu "Bišovo" tražili eksploziv i drogu koje su sakrili policijski instruktori. Na obuci u Puli nalaze se psi i vodici iz cijele Hrvatske. Ove dvije pasmine u policiji se koriste za sve zadace, saznajemo od Bolea.

Njemacki ovcari, uz rotvajlere, poznati su i kao takozvani napadaci. Za pronalazak droge i eksploziva policija koristi i labradore te zlatne retrivere.

- Nemamo uzgajivacnicu pasa. Ministarstvo ih kupuje putem natjecaja. Psi ne smiju biti mladi od godinu dana, iznimno deset mjeseci, ni stariji od dvije godine. Testiraju se, moraju biti visoko socijalizirani, uredno cijepljeni. Njemackim ovcarima snimaju se kukovi i laktovi. Radni vijek tih pasa je od šest do osam godina, nakon toga odlaze u zasluženu mirovinu kod svojih vodica, a kao penziju dobivaju hranu, rekao nam je Bole.


Podijeli: Facebook Twiter