Pula riješila dvije trećine zahtjeva za legalizaciju

Uz legalizaciju izdano je i 700 e-dozvola
Uz legalizaciju izdano je i 700 e-dozvola

Sudeći prema aktualnim podacima iz Registra broja riješenih predmeta nezakonito izgrađenih zgrada, koji na stranicama resornog Ministarstva graditeljstva statistički prati dinamiku rješavanja legalizacije, vidljivo je da je Grad Pula, što se istarskih gradova tiče, pri samom dnu po broju riješenih predmeta.

Na razini Istarske županije pri samom je vrhu Poreč koji je s ukupno 73 posto riješenih predmeta ujedno treći na razini cijele Hrvatske, odmah iza grada Dubrovnika i Vukovara. Zbog čega Pula kaska za ostalim istarskim gradovima, poput Rovinja, Vodnjana, Umaga, Pazina, Labina i Novigrada, pitali smo nadležni gradski odjel.

Tisuću predmeta nepotpuno

Odgovor je stigao iz Odsjeka za informiranje Grada Pule čiji se podaci djelomično razlikuju od onih prikazanih u Registru. Tako u Gradu Puli ističu da je nadležni Upravni odjel za prostorno uređenje, komunalni sustav i imovinu zaprimio ukupno 5.690 zahtjeva za legalizaciju, od čega ih je dosad riješeno 3.050, odnosno 54 posto.

- No, ako uzmemo u obzir i one predmete koji su u visokom stupnju rješavanja, njih više od 710, koji će se po obračunu komunalne naknade zaključiti, dolazimo do brojke od 3.760 ili 66 posto predmeta koji su riješeni ili nadomak rješenju, naglašavaju u Gradu Puli.

Također, od pristiglih zahtjeva s nepotpunom dokumentacijom je njih više od tisuću, odnosno oko 18 posto, te se po njima, do upotpunjenja, ne može postupati. Upravo toliko veliki broj takvih zahtjeva znatno usporava rad nadležnog upravnog odjela jer oduzima vrijeme na pisanje zaključaka, te iziskuju određene troškove dostave, ističu u Gradu napominjući da su građane u više navrata pismeno pozvali da upotpune svoje zahtjeve. I ovim su putem apelirali na građane da to učine, a sve kako bi u konačnici što prije mogli dobiti svoja rješenja. Od takozvanih urednih zahtjeva za rješavanje, stoga ostaje tek njih 930 odnosno 16 posto.

- Zahvaljujući dobroj organiziranosti rada, dinamika rješavanja urednih zahtjeva i više je nego zadovoljavajuća, a tome pridonose djelatnici zaposleni na određeni rok koji rade isključivo na rješavanju predmeta legalizacije. Treba naglasiti da se sada zahtjevi za ozakonjenje nezakonito izgrađenih objekata rješavaju unutar jednog jedinstvenog odjela, te se predmeti više ne šalju iz odjela u odjel, čime se dodatno ubrzava proces rješavanja, istaknuo je pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje, komunalni sustav i imovinu Giordano Škuflić.

Što se tiče izdavanja e-dozvola, do sada je kroz taj sustav, koji je uspostavilo nadležno Ministarstvo graditeljstvo i prostornog uređenja, u Gradu Puli riješeno oko 700-tinjak predmeta.

Izdano 700-tinjak e-dozvola

- Grad Pula u poslovanju gradske uprave već duži niz godina provodi e-poslovanje, čime osigurava transparentnost poslovanja i na nacionalnoj i međunarodnoj razini prepoznat je kao lider u komunikaciji i uvođenju novih tehnologija u svakodnevni rad. Iz tog razloga e-dozvole ne predstavljaju značajniji novitet, odnosno prilagodbu u radu nadležnog odjela kao što to vjerojatno u pojedinim drugim gradovima i općinama. Uz to, Pula je prva javna uprava u Republici Hrvatskoj koja je cjelovito e-poslovanje uvela još 2008. godine, istaknuo je pročelnik Škuflić. (Danijela BAŠIĆ PALKOVIĆ, snimio Manuel ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter