Pula: Ribari s Goluba jedva izvukli živu glavu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Ne mogu vam niš' reci. Culi ste vec što se dogodilo. Bilo je kako je bilo. Spasili smo se. Morali su znati da su nas udarili. Udarili su nas u prednji lijevi kraj", bilo je sve što je u utorak, nakon izlaska iz pulske Lucke kapetanije, novinarima rekao 67-godišnji Rade Palaškov iz Labina, zapovjednik broda Golub, 22,5 metara duge ribarice koja je u utorak oko 1.40 sati potonula na oko pet nautickih milja jugozapadno od Pule na dubinu od 41 metra, nakon što je u nju udario 90-metarski trgovacki brod Joerg N.

Na srecu, svih osam clanova posade Goluba - od kojih je, prema nama dostupnim informacijama, dio iz Istre, a dio iz drugih dijelova Hrvatske - uspjelo se spasiti i na pomocnim brodicama, odnosno kaicima, doploviti do Pule. Bili su u šoku i malo pothladeni te im je odmah pružena medicinska pomoc.

Brod koji ih je udario, a koji je plovio pod malteškom zastavom, nastavio je ploviti bez zaustavljanja. Clanovi posade malteškog broda najvjerojatnije nisu ni shvatili da su potopili ribaricu i gotovo ubili osam ribara. Kaici na kojima su ribari našli spas u utorak su bili privezani uz otok Sveta Katarina u pulskoj luci.

"Nacionalna središnjica za uskladivanje traganja i spašavanja na moru je putem županijskog centra 112 u utorak u noci spojena sa zapovjednikom ribarice (Golub, op. a.), luke upisa Zadar, koji je prijavio sudar s nepoznatim brodom. U trenutku kada ju je udario narancasti brod, koji je bez zaustavljanja produžio plovidbu, ribarica Golub je ribarila. Uvidom u bazu podataka na radaru ustanovljeno je da se radi o brodu Joerg N koji plovi pod malteškom zastavom. Nacionalna središnjica je kontaktirala brod te mu je dala nalog da proslijedi prema luci Rijeka. O dogadaju je izvještena Pomorska policija i Lucka kapetanija u Rijeci te je dogovoreno da ce po dolasku broda u luku Rijeka biti izvršen inspekcijski pregled", priopcila je glasnogovornica Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Marina Halužan.

Pulski lucki kapetan Lucio Toffetti rekao nam je da se zapovjednik Palaškov u utorak odazvao na saslušanje kao osumnjicenik jer je sudjelovao u pomorskoj nesreci, i da je rijec o uobicajenoj proceduri.

- Izrazio je želju da bude saslušan u prisutnosti svog odvjetnika, pa ce se saslušati u srijedu. Šteta je velika, pa je predostrožnost s njegove strane shvatljiva. Istraga se vodi na dva mjesta - ovdje u Puli, te u Rijeci, gdje se nalazi brod za koji se smatra da je pocinitelj nezgode, izjavio je Toffetti.

Kako je izvijestila glasnogovornica Halužan, na ribarici je bilo oko 400 litara dizela, a velika plivajuca mreža bila je složena na sredini palube te postoji mogucnost da ispliva i prijeti sigurnosti plovidbe. Stoga je Lucka kapetanija Pula putem obalne radiopostaje Rijeka radio obavijestila lokalne ribare da posebno obrate pozornost na moguce istjecanje nafte i plutajuce ostatke ribarskog alata s potonule ribarice. (Srecko PERŠIC)

CIJELI TEKST MOŽETE PROCITATI U TISKANOM IZDANJU OD SRIJEDE.


Podijeli: Facebook Twiter