Pula: Retrospektivna izložba Rajka Ivoševića

Rajko Ivošević na otvorenju svoje izložbe u pulskoj Gradskoj knjižnici (M. RADIĆ)
Rajko Ivošević na otvorenju svoje izložbe u pulskoj Gradskoj knjižnici (M. RADIĆ)

Rajko Ivošević je uljanikovac koji slika u slobodno vrijeme, a retrospektivna izložba njegovih akvarela i ulja otvorena je u Gradskoj knjižnici. Kako je umjetnik objasnio otvarajući izložbu, slike su u nekoliko faza nastale od 1997. godine naovamo, a ima više od 20 djela. Za akvarele je napomenuo da su rađeni prirodnim pigmentima.

Ravnateljica Gradske knjižnice podsjetila je da je Ivošević, koji je rođen u Umagu, prvu izložbu imao 1974. u Bujama gdje je završio srednju školu, a međunarodnu slikarsku školu Hortus Higer kod prof. Linde Ahtliainer iz Gratza. Član je Udruženja likovnih i književnih stvaralaca Pula (ULIKS) i udruge Medulin Art. Prvu izložbu u Puli imao je upravo u Gradskoj knjižnici dok se još nalazila na Giardinima. Otvorenje izložbe uveličala je Ivoševićeva prijateljica Željka Marendić koja je njegovim radovima posvetila pjesmu.

Teme nekih izloženih Ivoševićevih slika su vedute Pule, Poreča, Motovuna, Pazina i drugih istarskih mjesta. Dio slika nosi nazive kao što su "Buđenje", "Radost življenja", "Betonizacija"… Ivošević je dobitnik mnogobrojnih priznanja, a osim u Hrvatskoj, izlagao je i u Francuskoj, Njemačkoj, Slovačkoj i Italiji. Opisujući Ivoševićev rad, Antun Milovan napominje da njegovim slikama valja pristupiti bez predrasuda, kao što su i te slike naslikane bez predrasuda,  neopterećene suvremenim likovnim teorijama i trendovima. (M. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter