Pula: Rekonstrukcija Ulice 43. istarske divizije

Konačno najavljena rekonstrukcija 43. istarske divizije (D. MEMEDOVIĆ)
Konačno najavljena rekonstrukcija 43. istarske divizije (D. MEMEDOVIĆ)

Čak 76,6 milijuna kuna veći prijedlog proračuna za 2017. godinu u odnosu na ovogodišnji rebalansirani, sadrži i niz projekata izgradnje komunalne infrastrukture, od kojih i jedan dio onih koje gradska uprava ove godine nije uspjela realizirati. Stoga ne čudi da polovica proračuna koji se namjerava ostvariti sljedeće godine ide Upravnom odjelu za prostorno uređenje, komunalni sustav i imovinu jer su brojni projekti preslikani iz ovogodišnjeg proračuna.

Prometnica do Kaštijuna

Planirani Program izgradnje vrijedan je 111,5 milijuna kuna, a sredstva potrebna za realizaciju svih tih projekata namjeravaju se prihodovati od komunalnog doprinosa i naknada za gradnju trgovačkog centra Max Stoja i hotela na Valkanama, baš kao što se to planiralo i lani.

E sad, sa sedam milijuna kuna planira se sufinancirati rekonstrukcija Ulice 43. istarske divizije, čak 12,8 milijuna kuna procijenjena je izgradnja prometnice do Županijskog centra za gospodarenje otpadom Kaštijun, koju će Grad Pula preuzeti kao svoju imovinu, dok se za uređenje platoa tržnice na Verudi planira milijun kuna.

Izgradnja kapitalnih objekata i komunalne infrastrukture za 2017. vrijedna je 40,6 milijuna kuna, a, između ostalog, planira se 17 milijuna kuna za izgradnju onih objekata koji nisu predviđeni programom gradnje (a troškove refundiraju investitori), dok je u visini od 18,5 milijuna kuna planiran nastavka proširenja obilaznice od Valmada do križanja s Medulinskom cestom.

- Provedena je javna nabava za izvođača radova i nakon pregleda i ocjene ponuda kao najpovoljniji ponuditelj odabrano je trgovačko društvo Cesta. Riječ je o investiciji vrijednoj nešto više od 20 milijuna kuna te se nadamo osiguranju potrebnih sredstava da bi što skorije započeli s proširenjem obilaznice, potvrdio je Giordano Škuflić, resorni pročelnik za prostorno uređenje, komunalni sustav i imovinu, u čijoj će kasi biti pola gradskog proračuna.

Kako dodaje, drugi veliki projekt bit će uređenje Trga kralja Tomislava, koji će biti dovršen prije početka turističke sezone 2017. godine.

Ulaganje u igrališta

S druge strane, Program gradnje komunalne infrastrukture planiran je u iznosu od 37,5 milijuna kuna, a obuhvaća upravo nastavak uređenja Trga kralja Tomislava, izgradnju svlačionica na multifunkcionalnom igralištu na Valdebeku te nova multifunkcionalna sportska igrališta na Vidikovcu te na Pragrandeu. Tu je i izgradnja rotora na raskrižju Radićeve i Rizzijeve ulice, dijelovi ulica Trsine, Jasne Crnobori, Ližnje Moro, Tivoli, Videlanka, Prilaz Plazina, Turtijanske te pristupnice igralištu na Pragrandeu i ceste Prekomorskih brigada. Upravo je rotor na vrhu Radićeve ulice, čini se, problematičan za realizaciju zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa.

- U cilju iznalaženja najoptimalnijeg rješenja, razrađivano je nekoliko varijanti te je za onu najkvalitetniju započet postupak ishođenja odobrenja za građenje. Sama realizacija ovisi o rješavanju građevinske dozvole i imovinsko-pravnih odnosa te raspoloživih financijskih sredstava, no projekt je uvršten u prioritete rješavanja prometa u Puli, kaže Škuflić. (Goran ROJNIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter