Pula: Rekonstrukcija lukobrana novcem iz EU-fondova

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon niza godina propadanja i zanemarivanja pulski lukobran konačno čekaju bolja vremena. Barem tako tvrde nadležni, ponajprije pročelnik županijskog Odjela za međunarodnu suradnju i EU integracija Orijano Otočan, koji je prilikom nedavne prezentacije istarskih projekata financiranih EU sredstvima najavio i sanaciju pulskog lukobrana vrijednu 11 milijuna eura koji će se "povući" iz strukturnih fondova.

- Pulski lukobran je jedan od najspremnijih projekata, s glavninom tehničke dokumentacije - glavnog i izvedbenog projekta, lokacijske dozvole, studije utjecaja na okoliš te ostale dokumentacije, rekao nam je Otočan, kazavši da bi realizacija projekta, odnosno rekonstrukcija lukobrana, mogla početi već tijekom iduće godine.

Otočan veli da je projekt pulski lukobran, zajedno s još tri projekta Lučke uprave Poreč i Rabac u procesu za dobivanje tehničke pomoći od nadležnog ministarstva koji će potom biti ugrađeni u buduće operativne programe.

Da će se pulski lukobran konačno rekonstruirati nadaju se i u pulskoj Lučkoj upravi koja je još prije pet godina napravila projekt rekonstrukcije.

- U tom našem projektu rekonstrukcija lukobrana vrijedna je 11 milijuna eura, a sanacija sedam milijuna eura. Sve je spremno, čak i građevinska dozvola koju smo nažalost morali dva puta produžiti da nam ne propadne.

No, bez obzira na konstantan trud i traženje financijskih sredstava od ministarstva, nije bilo novaca, rekao nam je Donald De Gravisi iz pulske Lučke uprave, napomenuvši da su njihova očekivanja velika i da se nada da će novcem iz EU lukobran konačno biti rekonstruiran jer dosad nije bilo sreće.

Dotrajali i derutni lukobran već godinama iziskuje hitnu rekonstrukciju. Radovi u cijeloj dužini (1.200 metara) koštali bi 11 milijuna eura, dok bi rekonstrukcija samo postojećeg, nedovršenog, lukobrana (tisuću metara) koštala oko 7,7 milijuna eura.

No, kakva god se rekonstrukcija odabrala ona je potrebna jer je riječ o strateškom objektu važnom za razvoj pulske luke. (N. SOFTIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter