Pula: Rastopljene boje u Istarskoj ulici


Umjetnička akcija i urbana intervencija naziva "Melting Street" autorice Elise Vladilo održana je danas u Istarskoj ulici u Puli. Akciju je organizirao Multimedijalni centar Luka, a umjetnici su se priključili brojni volonteri čiji je zadatak bio obojiti ulicu u tople tonove – ružičastu, narančastu i žutu. Cjelokupnu akciju pratile su budne oči kamera Pulske filmske tvornice, koja će o akciji snimiti i jedan dokumentarni film.

Rezultat ove idejno jednostavne akcije je impresivan. Kao što sam naziv akcije kaže, Istarska ulica nakon bojanja izgleda kao da se na njoj boja rastopila. Centar, ružičaste boje, iz kojeg se ona u krugovima "razlijeva", ulaz je u MMC Luka, a boja potom prelazi iz narančaste u žutu. Kombinacija ovih toplih boja stvara u očima slučajnih šetača dojam razigranosti, čak i djetinje začuđenosti, pa se s pravom možemo pitati hodamo li i dalje po ulici ili smo ušli u jedan magični kutak van vremena i prostora.

Ovaj je projekt dio autoričinog istraživanja intervencija u javnom prostoru ostvarenih upotrebom boje, koji animiraju naše svakodnevne itinerare.

Elisa Vladilo (Merida, Venezuela, 1961.) školovala se na akademijama likovnih umjetnosti u Veneciji i Milanu. Od 1984. godine realizira javne intervencije u prostoru i kazališne scenografije. Dobitnica je više nagrada, a intervencije je izvela u Trstu, Londonu, Berlinu, Milanu, Mongoliji i drugdje. Sudjelovala je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama. Živi i radi u Trstu. Projekt je ostvaren sredstvima Grada Pule, a donator boje je tvrtka iz Trsta. (B. VINCEK, snimio A. KANCELAR)


Podijeli: Facebook Twiter