Pula: Radovi na rivi tek krajem godine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Svjetska banka poništila je prvi natjecaj za izgradnju obalnog kolektora kanalizacijskog sustava duž pulske rive, tocnije poništila je natjecaje za obje dionice, i Flaciusova (od pošte do Uljanikove porte na sredini Flaciusove ulice) i Riva (od zgrade Lucke kapetanije do Uljanikove porte za otok).

Natjecaje su kao investitor raspisale Hrvatske vode putem projekta "Jadran II", koji se financira bespovratnim sredstvima Svjetske banke, odnosno zajmom Medunarodne banke za obnovu i razvoj, koji su Grad Pula i Herculanea osigurali ukljucivanjem u ovaj projekt, ne bi li izgradili obalni kolektor i sprijecili onecišcavanje Pulskog zaljeva.

S obzirom na to da je upravo dovršen i natjecaj za odabir najboljeg projekta arhitektonskog uredenja rive, koji ce se nadovezati na posljednje radove na izgradnji kanalizacije, neminovno je da ovo novo pomicanje rokova pomice i toliko išcekivano uredenje rive.

Rok izgradnje 18 mjeseci

Svjetska banka se na poništenje odlucila nakon što je na oba natjecaja stigla tek jedna ponuda istih izvodaca, od cega je ona za dionicu u Flaciusovoj premašivala financijsku konstrukciju za deset posto, a za Rivu cak 90 posto. Zato je Hrvatskim vodama naložila objedinjavanje dionica i raspisivanje novog, medunarodnog natjecaja, s obzirom na to da cijena radova premašuje cetiri milijuna eura, što je bila gornja granica tuzemnog natjecaja.

Fani Bojanic, voditeljica Jadranskog projekta pri Hrvatskim vodama, koja je jucer boravila u Puli, rekla nam je da, iako je stav povjerenstva na natjecaju bio da se ponuda za radove na dionici u Flaciusovoj prihvati te pocne realizacija, a ponuda za Rivu odbaci, Svjetska banka odlucila je za obje dionice raspisati medunarodni natjecaj te ih objediniti da bi se krenulo sa što manjim brojem postupaka javne nabave.

- Poceli smo vec objedinjavati troškovnike, uslijedit ce prijevod kompletnog materijala na engleski i to bi trebalo biti gotovo do kraja kolovoza, kada cemo raspisati natjecaj. Ako sve prode u redu, slijedi nam dva mjeseca postupka. Ako ponude to kvalitetom budu omogucavale, nadam se da bismo krajem listopada mogli imati izvodaca radova, rekla nam je Bojanic nakon jucerašnjeg sastanka u Herculanei, pulskom partneru u projektu izgradnje obalnog kolektora.

Voditeljicu Jadranskog projekta upitali smo za najoptimisticniju verziju pocetka radova na rivi. Iako je svjesna, pogotovo nakon prvog neuspjelog natjecaja, da je teško ocijeniti koliko ce ponuda stici na novi natjecaj te shodno tome koliko ce trebati vremena za obradu, njene optimisticne prognoze mogle bi na pulskoj rivi tek nebitno pomaknuti rokove.

- U optimisticnim prognozama radovi bi mogli poceti u studenom, eventualno koncem godine. Buduci da ce u natjecaju ostati isti uvjeti roka izgradnje, 18 mjeseci, jasno je da priželjkujemo da dobijemo jakog i kvalitetnog izvodaca koji bi mogao ispuniti taj uvjet, zakljucila je Bojanic.

Ocekuje se i arheološko nalazište

Nastavljajuci se na optimisticne prognoze voditeljice Jadranskog projekta, trebamo podsjetiti da na natjecaje Svjetske banke ne postoji mogucnost žalbe, što ubrzava proceduru. Stoga, ako radovi pocnu krajem godine ili u prvom mjesecu sljedece, bili bi okoncani uoci turisticke sezone 2013., odnosno Pula bi iduceg ljeta živjela bez rive, kao što je i prvobitno planirano.

U sada poništenom natjecaju planirani rok radova u Flaciusovoj ulici bio je deset mjeseci, a sada se oni uklapaju u objedinjeni natjecaj s dionicom Riva, za koje je planirani rok dovršetka 18 mjeseci, odnosno 579 kalendarskih dana. Predvideno je da se radovi izvode u dvije smjene.

Upravo su takve intencije i gradske uprave, koja se u planovima izgradnje teško miri s cinjenicom da bi, pocnu li radovi kasnije, Pula žrtvovala dva ljeta. Prema neslužbenim informacijama iz Grada, bude li natjecaj potrajao, a radovi poceli tek na proljece iduce godine, tada su težnje da se oni odgode do jeseni 2012. godine jer bi u tom slucaju ispaštalo jedno ljeto i to ono 2013., a ne dva.

Doduše, treba imati na umu da ce radovi na rivi dovesti i do pronalaska arheoloških nalazišta povijesne Pule, što bi u slucaju njihove velike vrijednosti moglo prolongirati dovršetak, a po cijelu Pulu imati ogromne posljedice. Ne treba dodatno naglašavati koliko je riva važan pravac za ovaj ionako prometno opterecen grad.

I u koncanici valja reci da posljednja dionica izgradnje obalnog kolektora duž rive, dionica Uljanik, prolazi unutar brodogradilišta od porte u Flaciusovoj do porte za otok. S obzirom na poništenje natjecaja, moguce je da cak u meduvremenu pocne njena realizacija te da se i zgotovi u vremenu planiranom za završetak radova na rivi. No, radovi na toj dionici ionako ne zabrinjavaju Puljane jer su unutar zidina brodogradilišta pa ne utjecu na promet.


Podijeli: Facebook Twiter