Pula: Pušta se u rad svjetlosna instalacija na rotoru


U srijedu u 21 sat pustit će se u rad rasvjetni sustav velikog kružnog toka u Šijani. Okupljanje sudionika predviđeno je u 20.45 sati, a prigodni program u povodu paljenja svjetala održat će se na zelenoj površini u blizini Aruba Cluba. Predstavljanju rasvjetnog sustava kružnog toka u Šijani prisustvovat će i pulski gradonačelnik Boris Miletić te dizajner rasvjete Dean Skira.

Inače, kako saznajemo od investitora, Hrvatskih voda, "od 26. do 28. travnja odrađena je dnevno-noćna svjetlosna proba pojedinih segmenata projekta, a sve radi provjere optičkih efekata, mikro lokacijskih uvjeta te usmjeravanja rasvjete".

"Paralelno se radi na programiranju sustava, funkcionalnom ispitivanju i podešavanju. Prvo paljenje prošlo je u skladu s očekivanjima, a nastavit će se i u ovom tjednu kada se očekuje završno testiranje, usklađivanje i puštanje instalacije u pogon", odgovorili su nam jučer iz Hrvatskih voda.

Valja podsjetiti da se, zbog veličine rotora od 15.000 kvadrata, projektom željelo dati značaj estetici čitavog prstena rotora uzduž kojeg je izgrađen nasip do tri metra visine, a na kojem su montirani čelični, bijeli štapovi duljine od 4 do 6 metara. Čak 340 takvih štapova, od kojih je svaki drugačije dužine, nagnuti su pod različitim kutovima, a u sebi imaju integrirane štrcaljke za vodenu maglicu koja će ispuniti prostor između štapova i nasipa uz prometnicu. Pročišćena, akumulirana kišnica koristit će se za stvaranje vodene maglice koja istovremeno navodnjava zelenu površinu nasipa, a u slučaju sušnih razdoblja, po potrebi i mogućnostima, koristit će se voda iz vodovoda. Meteorološka stanica kontrolira brzinu vjetra i prirodne oborine te aktivira ili deaktivira sustav stvaranja vodene magle, dok se rasvjeta putem kompjuterskog programa prilagođava tim uvjetima.

Rasvjetni sustav, koji je kompjuterski kontroliran i programiran, predviđa osvjetljenje vodene maglice, štapova i zelene površine nasipa. Svjetlo može biti čisto, bijelo ili u boji, različitog intenziteta. Čitava instalacija zamišljena je kao dinamičan sustav u kojem dolazi do interakcije prirodnih elemenata vode, vjetra i svjetlosti. Posebno zanimljiv efekt stvarat će se prilikom različitih vjetrova koji pušu u našem podneblju. (S. Z. T.)


Podijeli: Facebook Twiter