Pula: Puhački orkestar proslavio 20. rođendan

Rođendanski koncert Puhačkog orkestra na pulskoj tržnici (M. ANGELINI)
Rođendanski koncert Puhačkog orkestra na pulskoj tržnici (M. ANGELINI)

Koncertom na pulskoj tržnici koji je, kako se čini, uspio otjerati kišne oblake i napokon dozvati sunce, Puhački orkestar grada Pule obilježio je 20 godina svoga postojanja. Kako smo doznali od njegove tajnice Nataše Dragun, ovo im je prvi vanjski nastup u ovoj godini u kojoj će se, raznim manifestacijama, obilježavati ova značajna obljetnica.

Program je bio podijeljen u dva dijela, u prvom je orkestrom ravnao Ante Dobronić, a drugom Branko Okmaca. Kao posveta 20. rođendanu prva točka na programu bila je skladba "Marching Through America", kompozicija koja je održana na prvoj probi u podrumu Istarskog narodnog kazališta dalekog 1. travnja 1993. godine. Inače, osnivačka skupština Puhačkog orkestra održana je 24. svibnja iste godine, a prvi koncert izveden je na Forumu 30. svibnja, na Dan državnosti.

Puhački orkestar osnovali su pulski glazbenici puhači, uz podršku Grada Pule, Istarskog narodnog kazališta i SAKUD-a Pula, na inicijativu Bogoljuba Zirojevića, Josipa Lebara, dirigenta Ante Dobronića i prvog tajnika Željka Rikera. Dvanaest članova iz prve postave od prije dva desetljeća i danas svira u orkestru, a

tijekom ove godine vrijedni glazbenici planiraju snimiti svoj prvi nosač zvuka.

Puhački orkestar, koji građane i njihove goste glazbom uveseljava na brojnim događanjima, a tijekom ljetnih mjeseci i sviranjem na gradskim trgovima, jedan je od najboljih u Hrvatskoj - dobitnik je brojnih priznanja, a osvojio je i tri zlatne plakete na

državnim natjecanjima, u najvišoj A-kategoriji. Inače, u sastavu ove udruge čije je sjedište u Rojcu djeluje još i Big Band Pula, ženska klapa Teranke, Evergrin kvartet i jazz ansambli. (B. PETROVIĆ; snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter