Pula: Prvi hrvatski časopis o beskućništvu


Časopis o beskućništvu i srodnim društvenim temama "Ulična svjetiljka" jutros je predstavljen na pulskoj tržnici. Promocija je održana u organizaciji Gradskog društva Crvenog križa Pula i riječkog Prihvatilišta za beskućnike "Ruže sv. Franje", odnosno franjevačkog svjetovnog reda Mjesno bratstvo Trsat koji izdaje časopis.

Prema riječima pokretača projekta "Ulična svjetiljka" Siniše Pucić osnovni je cilj projekta pomoći beskućnicima i svima kojima je potrebna pomoć u smislu podizanja samopouzdanja, volje i želje za životom, a sve radi lakšeg povratka u "normalan" život i na tržište rada.

Projekt funkcionira tako da časopis pišu i prodaju beskućnici. Cijena mu je osam kuna. Polovica tog iznosa odlazi beskućniku, a polovica odlazi u troškove tiskanja idućeg broja časopisa. Svaki beskućnik ima mogućnost prodati maksimalno 400 primjeraka časopisa i na taj način zapravo im se osigurava socijalni cenzus.

- Projekt je vrlo dobro prihvaćen u Rijeci, a vjerujem da će tako biti i u Puli gdje se već priključilo pet beskućnika, rekao je Pucić i dodao da je u posljednja dva tjedna prodano 10 tisuća primjeraka što je više nego dobro.

Časopis izlazi šest puta godišnje i obrađuje razne teme iz područja beskućništva te donosi "sirove" životne priče beskućnika, napisane njihovom rukom. U posljednjem broju koji se danas prodavao na pulskim ulicama nalazi se priča Roberta Bencetića "Staza puna trnja" u kojoj priča svoj put od djetinjstva do beskućništva.

Ravnateljica GDCK Pula Nevia Srdoč kazala nam je da je vrlo zadovoljna što se Pula uključila u projekt te da je više od polovice pulskih beskućnika prihvatilo "posao" i prodaje časopis. (Piše N. SOFTIĆ Snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter