Pula prva uvodi e-fakture


Europska unija i njezine države članice u posljednjih su nekoliko godina poduzele niz koraka za promicanje elektroničkog izdavanja računa kao prioritet javne politike u prilog stvaranja jedinstvenog tržišta i ostvarivanja ciljeva digitalnog plana za Europu. Grad Pula od početka je prihvatio ovakve norme i trenutno sudjeluje kao partner u projektu Croatian eInvoicing Business to Administration Exchange Project, koji se financira sredstvima Europske unije temeljem programa Instrumenta za povezivanje Europe.

Brza rješenja

Projekt za svrhu ima promoviranje korištenja nacionalne platforme za zaprimanje strukturiranih elektroničkih računa od strane javne uprave te razmjenu elektroničkih računa između privatnog i javnog sektora putem integracije s postojećim nacionalnim čvorom za razmjenu elektroničkih računa. Ovaj projekt Grad Pula provodi kroz svoja resorna tijela za upravljanje EU fondovima i Upravnog odjela za financije i opću upravu u cilju unaprjeđenja javnih usluga u području financija. Nositelj i koordinator projekta je Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, a projektni partneri su Fina, Grad Pula, HEP d.d., IN2 d.o.o. i mStart d.o.o.

- Pula je jedini grad partner u Republici Hrvatskoj, što dokazuje još jednom da se gradska uprava sustavno zauzima za modernizaciju i širenje fleksibilnih usluga, u cilju brzih i stručnih rješenja. Pula će u svom dijelu projekta uvesti novosti u cilju unaprjeđenja elektroničkog poslovanja javne uprave i pružanja elektroničkih usluga za građane i poslovne subjekte. Digitalizacija poslovanja gospodarskih subjekata i javne administracije, njezino rasterećenje te povećanje transparentnosti, predstavljaju faktore rasta koji osuvremenjuju administraciju i čine je učinkovitijom, te donose financijsku korist na ekološkoj i gospodarskoj razini, ističe Kristina Fedel Timovski, voditeljica Odsjeka za europske politike, međunarodnu suradnju i informiranje u Uredu Grada.

Elektroničko izdavanje računa zahtjeva potpuno uklanjanje papira iz procesa izdavanja računa u elektroničkom obliku. Mnoga poduzeća i mnoge javne uprave u Europskoj uniji, primjerice, Danska, Austrija i Španjolska već realiziraju glavne prednosti automatizacije svojih poslovnih procesa, od kojih je elektroničko izdavanje računa vidljiv i učinkovit primjer. Prihvaćanje računa u elektronskom obliku (e- račun) od strane javnog sektora trebao bi omogućiti javno poslovanje svima koji rade s državom, uključujući mala i srednja poduzeća, dobavljače, proizvođače, informacijske posrednike, porezne i pravne savjetnike, odnosno sve koji funkcioniraju u eko-sustavu izdavanja, prosljeđivanja i zaprimanja e-računa u strukturiranom obliku, a koji omogućuje njegovu automatsku i elektroničku objavu.

Učinkovit primjer

Projektom će se o osigurati tehnički i operativni preduvjeti za prekograničnu razmjenu elektroničkih računa između privatnog i javnog sektora. Predviđen završetak projekta je 30. svibnja 2017. godine, a implementaciju projekta sufinancira Europska unija iz Instrumenta za povezivanje Europe u iznosu od 251.328 eura, dok je ukupna vrijednost projekta 335.104 eura. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter