Pula prva u svijetu s certifikatom društvene odgovornosti

Tihomir Babic, gradonačelnik Boris Miletić i Damir Sučić (K. FLEGAR)
Tihomir Babic, gradonačelnik Boris Miletić i Damir Sučić (K. FLEGAR)

Gradu Puli su danas svečano dodijeljena tri obnovljena certifikata, odsad ujedinjena u integrirani sustav upravljanja, koji svjedoče o organiziranosti, efikasnosti i otvorenosti gradske uprave. Certifikate je pulskom gradonačelniku Borisu Miletiću uručio predsjednik Hrvatskog društva za kvalitetu Tihomir Babić, u prisustvu direktora Cro Cert-a Damira Sučića. Istaknuto je tom prigodom da je Pula prvi grad u svijetu certificiran prema normama društvene odgovornosti. Kako je kazao gradonačelnik, novim jedinstvenim integriranim sustavom upravljanja Grad postiže višu razinu spremnosti za uspješno rješavanje svih zahtjeva svojih građana u što kraćem roku. Dosad su imali tri odvojena certificirana sustava putem kojih su, u proteklih desetak godina, sredili svoje procese, a od veljače prošle godine su proveli seriju edukacija, zadovoljili kriterije i zahtjeve svih novih verzija normi te stekli pravo na izdavanje novih certifikata.

- Još jednom smo pokazali da smo grad lider u mnogim segmentima i da sve češće služimo kao primjer ostalim hrvatskim gradovima, a naš je cilj stati uz bok najboljim i najefikasnijim upravama u Europi. Kao prvi grad u Hrvatskoj, 2008. godine smo uveli elektroničko poslovanje - implementirali smo softversko rješenje za upravljanje dokumentacijom, a godinu kasnije krenuli s projektom uvođenja sustava upravljanja kvalitetom prema zahtjevima norme ISO 9001. Vrijeme od predaje zahtjeva građana do konačnog upravnog rješenja znatno je skraćeno, smanjena je birokracija, povećana transparentnost i ostvarene su uštede. Prva smo i jedina gradska uprava koja je implementirala standard SR-10 za društvenu odgovornost i to 2014, dok smo se 2015. posvetili uvođenju sustava informacijske sigurnosti i dobili certifikat ISO 27001 koji dokazuje da brinemo o privatnosti naših građana i upravnih postupaka koji su u tijeku. Imali smo tri odvojena certificirana sustava putem kojih smo unaprijedili svoje procese. No, kao odgovorna gradska uprava uočili smo i shvatili da možemo i želimo bolje i više kako bismo postigli još učinkovitiju sinergiju. Ukratko, danas smo kao gradska uprava postigli višu razinu spremnosti da uspješno i u najkraćem mogućem roku udovoljimo svim zahtjevima svojih građana, istaknuo je Miletić.

Kao konkretne primjere onoga što certifikati potvrđuju naveo je uvođenje e-uplatnica i e-upisa za dječje vrtiće, koje građanima omogućuju da određene poslove obave elektroničkim putem, bez dolaska u gradsku upravu te povezivanje s bazom podataka MUP-a.  Na koncu je zahvalio svim svojim suradnicima i gradskim djelatnicima, na čelu s njegovom zamjenicom Elenom Puh Belci, na odlično odrađenom poslu. Tihomir Babić i Damir Sučić čestitali su gradonačelniku koji je, kako su rekli, prepoznao važnost takvog unapređivanja sustava upravljanja, na koji jedinice lokalne samouprave ni jedan zakon ni pravilnik trenutno ne obavezuju, a Gradu Puli na velikom postignuću i naprednosti po tom pitanju ne samo u Hrvatskoj, već i u svijetu. 

- Kvaliteta je značajna za svaki tip organizacije, neovisno o tome dolazi li iz ona iz realnog ili javnog sektora, a za sve koji na tržište isporučuju određene proizvode ili usluge vrlo je važno da posjeduju barem sustav upravljanja kvalitetom. Grad Pula je na tom području učinio jako puno od 2008. godine. Vjerojatno je moguće isporučiti kvalitetu i bez sustava upravljanja, ali je takav sustav jamstvo da će ona opstati i u budućnosti, zaključio je Babić.

Damir Sučić je istaknuo da je osnova ovakvog certificiranog sustava upravljanja potpuna transparentnost i ne skrivanje grešaka, već učenje na njima.

- Ono što Grad Pulu izdvaja u odnosu na druge jedinice lokalne samouprave u Svijetu, a dijelom i u svijetu je da bez straha otvora svoja vrata. Posljedica za građane je puno brže i jednostavnije obavljanje aktivnosti, a poanta ovih sustava kontinuirano poboljšavanje. Grad Pula već je u samim počecima prepoznao svjetska kretanja te mi je posebno zadovoljstvo što Cro Cert može sudjelovati u ovom svečanom događanju, poručio je Sučić. (K. FLEGAR)


Podijeli: Facebook Twiter