Pula: Prva izvedba "Thelme & Louise" u svijetu

Lana Gojak i Helena Minić kao Thelma & Louise (N. LAZAREVIĆ)
Lana Gojak i Helena Minić kao Thelma & Louise (N. LAZAREVIĆ)

Veći dio ekipe predstave "Thelma & Louise", koju je prema scenariju Callie Khouri dramski prilagodio i režirao Dalibor Matanić, predstavio se danas novinarima u povodu premijere koja će se održati sutra, u srijedu u 20 sati na Maloj sceni Istarskog narodnog kazališta - Gradskog kazališta Pula.

Ovo je prva kazališna izvedba "Thelme & Louise" u svijetu, što je na presici naglasila ravnateljica kazališta Gordana Jeromela Kaić.

- Ponosan sam na ovih pet luđaka, kazao je Matanić za glumce u predstavi:; Helenu Minić, Lanu Gojak, Senku Bulić, Janka Popovića Volarića i Radu Radolovića, od kojih neki glume i po više likova te su pripreme bile fizički zahtjevne.

Rekao je i da je odabrana Mala scena INK-a da bude što intimnije, da se publika osjeća kao na nekom sessionu, ali i poručio svima koji misle doći da se ne boje.

Helena Minić, koja u predstavi tumači Thelmu, jednu od zahvala uputila je Mataniću, koji je uspio u njoj kao čovjeku, ali i kao glumici pomaknuti neke granice. Istaknula je i da se tijekom rada na predstavi još više zbližila sa svojom prijateljicom i kolegicom Lanom Gojak. Kazala je i da su u ovoj predstavi svi kao jedan, ima puno ljubavi te pokušavaju biti što uvjerljiviji u tom procesu glumljenja, s čim se složila i Gojak, koja glumi Louise.

Senka Bulić dobila je na presici od svojih kolega i kolegica najviše pohvala. Minić je za nju rekla da im je dala vjetar u leđa, no ni Bulić nije štedjela komplimente na račun ekipe.

- Ovo je vrlo ženska predstava, skoro bih rekla feministička, vrlo slojevita. Ne tražimo publiku koju ćemo zabavljati, već tražimo aktivnog gledatelja, napomenula je Bulić.

Janko Popović Volarić rekao je da je ovo poseban projekt, u kojem su se bavili istraživanjem kako se prebaciti iz jednog lika u drugi. Najmlađi član glumačke ekipe je Rade Radolović, kojem ne manjka iskustva u dosadašnjem radu na ovim kazališnim daskama pa je poželio da ga uzmu u stalni ansambl INK-a. Osvrnuo se i na rad Pravdana Devlahovića, koji je bio zadužen za scenski pokret.

Scenograf i oblikovatelj svjetla Deni Šesnić istaknuo je da scenografija u predstavi nije klasična, već je sve na sceni pravo, kupljeno, i ima neko opravdanje pa ovdje scenografija nije suvišna, u smislu da stvara suvišan likovni ugođaj nego služi kao podrška za glumce. Šesniću je ovo inače treći put da radi u INK-u, treći put radi s Matanićem i treći put sa Senkom Bulić.

Martino Šesnić, koji radi na scenografiji i na videu, objasnio je da je svaka predstava eksperiment, a ovo je posebna vrsta eksperimenta u svim segmentima. Spomenuo je da je Bulić u predstavi i svojevrsna pripovjedačica, što pak podsjeća na predstave koje je 1960-ih radio Carmelo Bene.

Dalibor Matanić potpisuje i rad na videu, glazbu su napravili Alen i Nenad Sinkauz, a kostimografkinja je Morana Cerovec. Reprize predstave su na programu u petak, subotu i nedjelju u 20 sati. (M. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter