Pula prva hrvatska matična luka za kruzere?

Columbus 2, najveći kruzer u Pulskom zaljevu (M. ANGELINI)
Columbus 2, najveći kruzer u Pulskom zaljevu (M. ANGELINI)

Da se ozbiljno razmišlja o izgradnji jedinog i prvog istarskog putničkog terminala za brodove na kružnim putovanjima na Punti Guc u pulskoj luci, potvrdio nam je direktor talijanske kompanije Venezia terminal passeggeri Roberto Perocchhio. Naime, pulska Lučka uprava, Grad Pula i komunalno poduzeće Luka Pula pregovaraju s tom venecijanskom kompanijom koja se više od desetljeća bavi kruzing turizmom te gospodari vodećim lukama na Jadranu i Mediteranu.

- Započeli smo pregovore s vlastima u Puli ne bismo li našli idealno rješenje za izgradnju putničkog terminala u vašoj luci, koja je jedna od najljepših na Mediteranu. Pulska luka ima jako bitnu geostratešku poziciju kada su u pitanju putnički brodovi. Imate zračnu luku i, poput Venecije, jako ste blizu ostatku Europe. Koncem svibnja imamo dogovoren sastanak s gradonačelnikom i predstavnicima Lučke uprave i tvrtke Luka Pula. Veseli me to što je pulska gradska vlast prepoznala našu kompaniju kao ozbiljnog partnera. Nadam se da će naše dugogodišnje iskustvo u tom poslu doprinijeti da se u Puli izgradi pravi kruzing terminal, kaže Perocchio.

Ravnatelj pulske Lučke uprave Donald de Gravisi kaže da se na tom projektu počelo ozbiljno raditi te da su počeli pregovori s venecijanskim partnerima koji bi investirali u izgradnju.

- U tijeku je geodetska izmjera za elaborate koji će služiti za razgraničenje pomorskog dobra u tom dijelu Pulskog zaljeva, rekao je De Gravisi.

Direktor Luke Pula Dalibor Suljević kaže da su u tijeku rješavanja imovinskopravnih odnosa s državom.

- Novim putničkim terminalom Pulu ćemo vratiti moru i na putničku kartu svijeta, zaključio je.

Pulski gradonačelnik Boris Miletić kaže da je Vlada upoznata s tim projektom te da je njezin potpredsjednik Neven Mimica dao punu podršku. (Piše Cristian Bruno GALIĆ)

VIŠE O OVOJ TEMI ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter