Pula: Prosvjed za Glazbenu školu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Podrucni odbor Istarske županije organizira prosvjedni skup "5 do 12" za Glazbenu školu Ivana Matetica Ronjgova u Puli. Skup se organizira u povodu Svjetskog dana ucitelja u srijedu, 5. listopada s pocetkom u 11.30 na tržnici kod fontane. Prisustvovat ce predsjednik NSZSŠH-a Branimir Mihalinec i glavni tajnik Nijaz Karic. Kasnije istog dana, u 19 sati u Svecanoj dvorani "Tone Peruško" Sveucilišta Jurja Dobrile u Puli održat ce koncert potpore clanovi Hrvatskog društva glazbenih umjetnika.

Prosvjed se organizira zbog goruceg problema Glazbene škole koja 1. travnja sljedece godine mora iseliti iz prostora Uljanika, a Istarska županija još uvijek nije osigurala prostor za prihvat 425 ucenika i njihovih profesora kojima je ovo drugi put da ostaju bez krova nad glavom.

Naime, Glazbena je škola prvi put iseljena iz maticne zgrade u Cisuttijevoj u rujnu 2007. zbog puknuca grede, cime je zapocelo "privremeno" podstanarstvo ove obrazovne ustanove koje traje vec pune cetiri godine. Iako su nadležni donedavno uvjeravali da ce prostori u žutoj školi, u kojima se prema županijskom planu "Pulske srednje škole" treba uselili Glazbena škola, biti spremni za šest mjeseci, postaje jasno da se to nece dogoditi. Kao što i naziv skupa govori, Glazbenoj školi je pet do 12 pa sindikat i radnici traže da se obnovi stara zgrada jer je to najbrže i najjeftinije rješenje.

- Tragicno je da prosvjetni djelatnici moraju izaci na ulicu da bi još jednom skrenuli pozornost javnosti na problem Glazbene škole kojoj je možda vec i prošlo podne. U sljedecih par mjeseci rješenje ne vidimo, a Županija nam još nije dala nikakav odgovor. Smatramo da bismo se trebali vratiti u maticnu školu pa da tamo sljedecih 10-ak godina cekamo da se napravi pulska mreža srednjih škola, kazala je Biserka Kuhta, sindikalna povjerenica Glazbene škole i predsjednica radnickog vijeca.

Dodaje da u problemu nije samo glazbena, vec i druge pulske srednje škole koje vape za obnovom prostora, a rad im dodatno otežava drasticno smanjenje sredstava iz Županije. No, iako je zgrada u Cisuttijevoj u vlasništvu škole, djelatnici strahuju da je netko vec bacio oko na ovu vrijednu nekretninu u centru grada zbog cega se ona ne želi vratiti na korištenje Glazbenoj školi. (M. JERIN)


Podijeli: Facebook Twiter