Pula: Proslavljena punoljetnost udruge Bokelja

Bokeljska večer u Puli (G. ŠEBELIĆ/CROPIX)
Bokeljska večer u Puli (G. ŠEBELIĆ/CROPIX)

Protekle je subote u Domu hrvatskih branitelja u Puli održana tradicionalna Bokeljska večer u organizaciji Hrvatske bratovštine "Bokeljska mornarica 809" Istarske županije. Druženje članova udruge i njihovih prijatelja označio je vrhunac Tripundanske svečanosti bogate kulturnim sadržajima koja počinje obilježavanjem Dana sv. Tripuna početkom veljače. Posebnu svečarsku notu ovogodišnjoj Bokeljskoj večeri dala je i činjenica da ove godine "Bokeljska mornarica 809" slavi 18 godina djelovanja u Istarskoj županiji.

Kao i dosad, svečanošću je dominirala stoljetna tradicija plesanja vrlo atraktivnog Kola bokeljske mornarice u odorama. Kolo ima dvojaku funkciju - ono svojim kretanjem prikazuje različite motive iz mornaričkog života, poput brodskih lanaca i konopa, te duhovnu komponentu vidljivu u saginjanju i prolasku kroz tunel ruku, čime se ističe da na kraju mračnog tunela dolazi svjetlost. U Puli je registrirano oko 150 članova okupljenih u udrugu, dok u cijeloj Istri ima oko 400 Bokelja, a u Boki kotorskoj živi između pet i šest tisuća bokeljskih Hrvata, rekao je Fredi Tripović, predsjednik Hrvatske bratovštine.

Što se imena udruge tiče, brojka 809 označava godinu kada su iz Male Azije u Kotor donesene moći sv. Tripuna, zaštitnika Boke i Bokelja, a još i danas se glava ovog sveca čuva u istoimenoj katedrali u Kotoru. (P. SOFTIĆ-MEHMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter