Pula: Proslava uz fažol i crvene karanfile


Tradicionalno prvomajsko druženje u Šijanskoj šumi održano je u nedjelju unatoč ružnom vremenu koje su meteorolozi već tjednima predviđali. Grad Pula, međutim, kako je i najavljeno, nije odustao od ove manifestacije, a u ranim poslijepodnevnim satima se između oblaka ukazalo i sunce. Očekivano se okupio manji broj građana koji su se, opremljeni kabanicama i kišobranima odvažili provesti dio nedjelje u prirodi, uz kulturno - umjetnički i zabavni program. Pozdravio ih je i Prvi maj im čestitao gradonačelnik Boris Miletić. Izrazio je uvjerenje da će ih idućih deset godina na Međunarodni praznik rada pratiti sunce te da će na najbolji način nastaviti ovu tradiciju u Šijanskoj šumi.

Puležani su pohvalili fažol, kojega je za 2.500 porcija skuhano čak dvjestotinjak kilograma, zajedno s po stotinu kila kobasica i suhih kosti. Podjela je počela nešto prije podneva. I dok je većina starijih jela za stolovima pod šatorom, pljočkari su odmjeravali snage na terenu, a najmlađi se odlično zabavljali u dječjem kutku Obitelji Kremenko udruge Birikina, na vrtuljku i gumenom dvorcu s toboganima. Kros utrka Obiteljski đir je zbog blata odgođena, ali su se nastupi, koji su uključivali break dance i KUD-ove, počeli odvijati prema programu - počevši od Puhačkog orkestra Grada Pule i grupe In vino veritas.

Kao i svake godine, proslavi se pridružila i Karla Dragica Čekada.

- Najljepše mi je to što sam vani u prirodi, na svježem zraku i da sam u dobrom društvu, s mojim prijateljicama, rekla nam je ova umirovljena dugogodišnja radnica Arena trikotaže.

Dodala je i da penzioneri tu rado pojedu fažol koji je ukusan, a mnogi od njih i teško spajaju kraj s krajem te da su, zbog teške ekonomske situacije i firmi koje se svaki dan zatvaraju, mladi prisiljeni prihvatiti bilo kakav posao, ako ga i uspiju pronaći.

Penzioner je i Svetko Stanković koji je kazao da u Šijansku šumu dolazi od 60-tih godina. Naglasio je da mu kiša ne predstavlja nikakav problem - jer ima kišobran.

- Prvi maj bi trebao proteći u velikom općem veselju, pjesmi, radosti i zajedništvu. Ja želim da svi imaju, a ne samo neki. Nek' svatko ima svoju ljubav, obitelj, svoj ručak i krevet i, naravno - posao, poručio je.

Obitelj Galant - Helena i Daris s malenima Paulinom i Martom prvi su put došli na ovo druženje.

- Paulina je imala vodene kozice, pa dugo nije išla u jaslice, a ovdje je njena "teta" Vesna, aktivna u Birikini, pa smo došli s djevojčicama da se malo zabave. Imali smo u planu roštilj s prijateljima, ali smo zbog vremenskih prilika odustali. A kako s klincima nije baš lako izdržati cijelu nedjelju zatvoreni u kući, odlučili smo se za Šijansku šumu i nama je odlično, ispričala je Helena.

- Mi smo vam spremni za sve vremenske uvjete. Svi smo penzioneri, pa nam nedjelje i neradni dani ne igraju ulogu, ali prava je istina da penzioneri rade više nego kad su bili u radnom odnosu!, uz smijeh su nam ispričali bračni parovi Stanko i Katarina Bistrović te Drago i Mirjana Šolaja, prigodno okićeni crvenim karanfilima. (Kristina FLEGAR, snimio Dejan ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter