Pula: Proračun za sljedeću godinu 371 milijun kuna

smjernice proračuna za 2013. su zadržavanje socijalnih prava građana i privlačenje novih investicija (G. ROJNIĆ)
smjernice proračuna za 2013. su zadržavanje socijalnih prava građana i privlačenje novih investicija (G. ROJNIĆ)

Kroz 20 akata usvojena u posljednja dva tjedna, od kojih će se velika većina naći na dnevnom redu sjednice Gradskog vijeća u srijedu, gradonačelnik Boris Miletić najviše ih je donio vezane za rebalans proračuna za 2012. godinu, te sam proračun za sljedeću godinu.

- U odnosu na planirani proračun rebalansom je on smanjen za 21,2 milijuna kuna. Prije svega jer racionalno i odgovorno trošimo sredstva, pogotovo jer smo uveli lokalnu riznicu u kojoj je 40 proračunskih korisnika što nam je omogućilo sustavno praćenje potrošnje. Itekako se trudimo da ne trošimo više od prihodovanja sredstava i za razliku od državnog mi ne financiramo deficit.

Usto, opredijelili smo se i za pokrivanje dijela "minusa" iz prethodnih godina, a riječ je o 12 milijuna kuna, istaknuo je gradonačelnik Boris Miletić, koji ističe da je rebalansom smanjen proračun jer je u ovoj godini smanjen prihod od investicija pa je jasno da je recesija kriva za smanjenje gradskih financija.

Usporedo s prijedlogom rebalansa proračuna za ovu godinu gradonačelnik je usvojio i niz akata koji se tiču proračuna za 2013. godinu koji iznosi 371,5 milijun kuna. U njemu se namjerava prihodovati 310 milijuna kuna od poslovanja, odnosno 142,5 milijuna kuna od poreza, od čega 123,6 milijuna kuna prihoda od poreza i prireza na dohodak te gotovo 11 milijuna kuna poreza na imovinu.

Tu je i 64 milijuna kuna prihoda od komunalnog doprinosa i naknada, a 60 milijuna kuna namjerava se prihodovati od prodaje materijalne i građevinske imovine.

U proračunu za 2013. godinu planiraju se rashodi u iznosu od 295,5 milijuna kuna. Na rashode za nabavu nematerijalne imovine otpada 61 milijun kuna proračuna, a izdaci za financijsku imovinu i otplatu 15 milijuna kuna.

Pritom Miletić ističe da je novina prije dva dana prezentiran od Vlade RH porez na nekretnine čija će provedba biti prilično zahtjevna i teško je projektirati prihode ove stavke. Gradonačelnik smatra da će se prihodi ovog poreza osjetiti tek u 2014. godini dok će sljedeća godina biti iskorištena za prilagodbu.

- Glavne smjernice proračuna za 2013. godinu su zadržavanje socijalnih prava građana i privlačenje novih investicija. Nemamo namjeru teret krize prelamati preko leđa građana i stoga smo se odlučili zadržati njihova socijalna prava. Otud i najveći razdjel Upravnom odjelu za društvene djelatnosti u iznosu od 152 milijuna kuna jer nam je cilj i dalje ulagati u predškolski i školski odgoj, sport, kulturu i socijalnu skrb.

Vjerujem da je proračun za sljedeću godinu u isto vrijeme održiv i razvojan jer su u njemu komponente novih investicija i bitnih kapitalnih projekata poput sustava odvodnje, studentskog hotela i restorana, Kaštijuna, ali i pomoći poduzetništvu, pojasnio je Miletić prijedlog proračuna za 2013. godinu.

Na pitanje kako to da je proračun za sljedeću godinu 25,9 milijuna kuna veći od ovogodišnjeg i je li razlog novi porez na nekretnine gradonačelnik je naglasio da je povećanje isključivo zbog planiranih i prebačenih u sljedeću godinu, sredstava komunalnog doprinosa. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter