Pula: Proracun za 2011. - 315,6 mil. kuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gradonacelnik Boris Miletic prezentirao je u cetvrtak odluke o donošenju proracuna za 2011. godinu koje ce uputiti Gradskom vijecu na konacno usvajanje. Rekao je da bi budžet trebao iznositi 315,6 milijuna kuna, što znaci da ce nominalno biti manji za 15,3 posto u odnosu na ovogodišnji.

Ovogodišnji je 370 milijuna kuna, zajedno s kreditnim zaduženjem, a vjerojatno ce biti ostvareno 85 posto, odnosno upravo oko 315 milijuna, koliko je planiran proracun za iducu godinu.

"U tu su kalkulaciju ukljuceni svi primici, zajedno s kreditnim zaduženjem, a u ovom je trenutku realno prihodovano oko 241 milijun kuna", pojasnio je Miletic.

Pri izradi novog proracuna, kaže, pridržavali su se smjernica Ministarstva financija kojima se predvida smanjenje poreznih prihoda koji ce za Pulu iznositi 1,81 posto manje nego ove godine. Gradonacelnik, medutim, kaže da su nastojali zadržati one programe koje su poceli, da ce pripremiti projekte za novu kapitalnu izgradnju, ali i nastaviti štednju na rashodovnoj strani.

"Gledajuci ovu godinu možemo biti zadovoljni realizacijom te cinjenicom da unatoc smanjenju proracuna nismo smanjivali programe socijale i da smo osigurali sredstva za potporu gospodarstvu.

Nužno je nastaviti poticati gospodarstvo na nacin da se nastave infrastrukturni i kapitalni objekti jer se tu zapošljava domaca radna snaga, pogotovo u gradevinskom sektoru. Stoga cemo naglasak staviti na pripremu prostornih planova i programske osnove da budemo spremni za nove investicije", rekao je Miletic.

U proracunu za iducu godinu za predškolski odgoj bit ce osigurano više od 33 milijuna kuna, za sport više od 26 milijuna, a za socijalne programe 15 milijuna kuna. Osigurana su sredstva i za dovršetak arhitektonskog natjecaja za rivu, za izgradnju i proširenje Osnovne škole Veruda, više od deset milijuna kuna ici ce u odvodnju, a planirana su i sredstva za proširenje groblja i projekt Dolcevita.

Program kapitalne izgradnje
težak je gotovo 60 milijuna kuna, od cega iz proracuna 16,8 milijuna kuna. Program održavanja planiran je na 41 milijun kuna, za studentski restoran i hotel planirana su 2,4 milijuna kuna, a osam milijuna za subvenciju javnog gradskog prijevoza. Za programe društvenih djelatnosti, vrijedne 127 milijuna kuna (škole, socijala, zdravstvo, kultura i dr.), ide najveci dio nenamjenskih sredstava. (S. ZRINIC TERLEVIC)

Sredstva za arhitektonsko uredenje Trga kralja Tomislava

U programu planirane kapitalne izgradnje za 2011. godinu Trg kralja Tomislava uvršten je tek u dijelu pripreme vrijednosti 250 tisuca kuna. Konkretno, raspisat ce se natjecaj za arhitektonsko uredenje tog prostora koji se proteže na hektar površine.


"Mi odredena idejna rješenja vec imamo, ali bismo sa žiteljima Verude željeli vidjeti kako oni vide uredenje tog dijela grada. Cilj nam je pripremiti projektnu dokumentaciju do pocetka izgradnje. Ako to realiziramo, bit ce to veliki odmak u odnosu na postojece stanje", rekao je nadležni procelnik Damir Prhat.


Podijeli: Facebook Twiter