Pula: Propalo 6.000 doza dječjeg cjepiva

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Šest tisuća doza cjepiva, najvećim dijelom protiv dječjih bolesti, pohranjenih u Županijskom zavodu za javno zdravstvo u Puli, propalo je zbog kvara na rashladnoj komori. Nakon prvog vikenda u rujnu, djelatnici su utvrdili da rashladna komora ne radi, da je u njoj temperatura 21, umjesto dozvoljenih do 6 stupnjeva. Zbog toga je kompletna količina cjepiva, koje inače nabavlja i plaća HZZO, povučena iz upotrebe. Sljedećeg je dana nabavljena nova pošiljka cjepiva pa cijepljenje djece teče prema planu.

"Odmah po saznanju o kvaru pozvana je bila servisna služba. Kvar je odmah popravljen, a već sljedećeg dana je pristigla nova pošiljka cjepiva. To se dogodilo prvi puta, s novoopremljenom komorom i poduzete su mjere, ono što je moguće, da se to ne ponovi," odgovorila je ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo Ljubomira Radolović.

Prema procjenama, cjepivo je vrijednosti gotovo 600 tisuća kuna, vlasništvo je HZZO-a, pa se otvara pitanje hoće li netko snositi odgovornost. Čudi što je prije koju godinu nabavljena nova rashladna komora bez alarma za takvu vrstu kvara, premda je koštala 70.000 kuna, što je bilo 20 tisuća više od drugih ponuđenih komora na javnom natječaju. Bez alarma nije se moglo znati koliko je dugo cjepivo bilo na temperaturi višoj od dozvoljene. Nije se moglo znati ni kada se točno komora pokvarila. U Zavodu inače postoji noćni čuvar koji je eventualno mogao reagirati da je kvar na vrijeme uočen.     

U izjavi koju smo dobili iz ravnateljstva Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo stoji da se "povremeno događa da se rashladna oprema pokvari i ne smatramo da se kvar na opremi treba sankcionirati. Cjepivo je neškodljivo zbrinuto prema pravilima postupanja s medicinskim otpadom, na jednak način kao što se zbrinjavaju neiskorištene doze cjepiva iz drugih razloga npr. isteka roka trajanja." (J. ORLIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter