Pula: Projekt sportskog centra daleko od početka

(N. LAZAREVIĆ)
(N. LAZAREVIĆ)

"Što se konkretnih poteza tiče, znam da ljude zanimaju pitanja uređenja travnjaka na stadionu i početka radova na Marsovom polju. Za Marsovo polje sam dobio veliku podršku Grada i nadam se da ćemo, shodno tome, već ovog ljeta steći dokumentacijske uvjete da započnemo taj proces.", dio je iz posljednjeg razgovora izvršnog direktora NK Istre 1961 Michaela Glovera za naš list, kojim je dao naslutiti da bi konačno izgradnja Sportskog centra na području bivšeg vojnog poligona mogla započeti čime bi pulski nogometni prvoligaš dobio dostojne uvjete za rad.

Raspolaganje zemljištem na natječaj

Međutim, iz odgovora koje smo zaprimili od Ministarstva državne imovine, ali i Grada Pule, evidentno je da američki vlasnici NK Istre 1961 još uvijek nisu iskazali interes za ovom investicijom pa ona neće uskoro ugledati svijetlo dana. Naime, država je vlasnik zemljišta bivšeg vojnog poligona (i okolnog), a s njime raspolaže Ministarstvo državne imovine, pa smo upitali da li postoji namjera o "preuzimanju" zemljišta od strane Grada Pule, kako se to tumači u nogometni krugovima, radi iskazanog interesa američke grupacije koja je vlasnik Nogometnog kluba Istra 1961, a koja bi na njemu izgradila sportski kompleks i zdravstveni hotel, te da li je zgrada bivše vojne pošte, u kojoj se sada nalazi T-Com, zapreka tom projektu.

"Dana 12. kolovoza 2014. godine, bivša vojna nekretnina "OUP Promontore", preuzeta je na upravljanje od Ministarstva obrane Republike Hrvatske. Prilikom terenske provjere nekretnine utvrđeno je da zgrade koristi Hrvatski Telekom d.d., temeljem sporazuma od 15. lipnja 2005. godine, sklopljenog između Hrvatskog Telekoma d.d. i Ministarstva obrane i temeljem kojeg su se Ministarstvo obrane i Hrvatski Telekom d.d. sporazumjeli izvršiti zamjenu nekretnina. Navedenim sporazumom Ministarstvo obrane obvezalo se provesti parcelaciju predmetnih nekretnina, što nije učinilo do danas.", prvo su pojasnili iz Ministarstva državne imovine.

Iz ministarstva napominju i da Grad Pula, do sada, nije postavio nikakav zahtjev u pogledu nekretnina koje su bile predmet upita Glasa Istre, te ističu da sukladno postojećim pozitivnim propisima Republike Hrvatske nije dopušteno raspolaganje nekretninama u korist jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave u vidu darovanja, a kako bi iste naknadno naplatno raspolagale nekretninama u korist investitora.

- Ukoliko postoji interes investitora za predmetne nekretnine, isti je ovlašten podnijeti odgovarajući zahtjev, pismo namjere, odnosno iskaz interesa. Nakon što se utvrdi obuhvat predmetne nekretnine s kojom je moguće raspolagati, može se pristupiti raspisivanju javnog natječaja sukladno odredbi članka 51. Zakona o upravljanju i raspolaganju nekretninama u vlasništvu Republike Hrvatske, zaključili su iz Ministarstva državne imovine.

S druge strane iz Grada Pule su nam pojasnili zašto prema ministarstvu nisu iskazali interes za zemljištem, te da su s prošlom upravom pulskog prvoligaša započeli pregovore oko postupka "preuzimanja" zemljišta za potrebe izgradnje sportskog centra, ali i da je nakon promjene vlasništva u klubu sve stalo, te da još uvijek nema projektne dokumentacije potencijalne investicije američkih vlasnika kluba. (Goran ROJNIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter