Pula prodajom zemljišta do plusa od 20 milijuna kuna

Na Kaštanjeru će se graditi shopping mall na četiri kata (M. ANGELINI)
Na Kaštanjeru će se graditi shopping mall na četiri kata (M. ANGELINI)

Proračun grada Pule u prvoj polovici godine puni se na zadovoljavajući način, naglasio je danas gradonačelnik Boris Miletić. U prvih šest mjeseci ove godine, naime, prihodovano je 174,1 milijun kuna ili gotovo 46,9 posto planiranog godišnjeg proračuna, dok su istovremeno rashodi u prvom polugodištu iznosili 137,3 milijuna kuna. Inače, prijedlog ovogodišnjeg gradskog proračuna usvojen je 28. studenog lani na Gradskom vijeću u iznosu od 371,5 milijuna kuna.

Proračun je, dakle, u plusu 36,8 milijuna kuna. Kada se od toga odbiju izdaci za financijsku imovinu i otplatu zajmova od 5,5 milijuna kuna, te podmiri manjak iz prethodnih godina u iznosu od 11 milijuna kuna, dolazi se do polugodišnjeg plusa od 20,2 milijuna kuna.

- Još 2008. godine uveli smo mjere štednje jer znamo da proračun jedinica lokalnih samouprava može trošiti samo koliko prihoduje. Odgovorno vodimo računa o svakoj kuni da bismo uspješno balansirali. Plus koji je ostvaren u prvom polugodištu godine došao je ponajviše od prodaje gradskih parcela na Kaštanjeru, gdje je ostvaren značajan prihod od tri milijuna eura, rekao je gradonačelnik.

Kako pojašnjava pročelnica za financije Vesna Sajić, prihodi od poreza iznose 66,8 milijuna kuna, odnosno 7,56 posto više nego u istom razdoblju lani, što je rezultat bolje naplate te zakonskih odredbi uvedenih prošle godine, poput povećanja udjela Grada u naplati poreza. Također, povećala se naplata poreza na potrošnju, dok se prihodi komunalne naknade pune planiranom dinamikom. I pročelnica je istaknula da su značajna sredstva ostvarena prodajom gradskih nekretnina gdje će se uskoro graditi prvi četverokatni trgovački centar na Kaštanjeru.

Osim po prihodu od poreza, Grad je najviše, čak 47 milijuna kuna, prihodovao od upravnih i administrativnih pristojbi, pristojbi po posebnim propisima i naknada. Prodajom neproizvedene imovine prihodovano je 28,2 milijuna kuna, a od imovine 15,5 milijuna. Od subjekata unutar države i pomoći iz inozemstva prihodovano je 11 milijuna kuna, a prodajom proizvedene imovine je 3,2 milijuna. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter