Pula: Prodaja iz portuna još samo ove sezone?

Iz centra ule zasad su uklonjeni stalci i vješalice (arhiva)
Iz centra ule zasad su uklonjeni stalci i vješalice (arhiva)

Iako su neki gradovi i općine duž Jadrana uspješno stali na kraj svaštarenju na javnim površinama tijekom ljetne sezone, Grad Pula vrlo polako rješava svoje probleme. Iz godine u godinu sve je manje nereda, no i dalje ga ima. Tako s prvom naznakom mraka na Forum dolaze razni "bacači svjetla" za čije se praćke djeca lijepe poput muha. Ni u okolnim ulicama situacija nije bolja. Pod nos brojnih gostiju nabijaju se tako razna bižuterija, egzotične školjke, plastični rekviziti, a sve "začinjeno" vabiteljima za obližnje restorane koji se s jelovnicima u rukama, pa čak i škampima na pladnju, utrkuju tko će prije dograbiti gosta.

Tom sveopćem ljetnom kaosu na gradskim ulicama, pridonose i prodavači iz portuna, za koje Grad godinama kaže da im ne mogu ništa dokle god im to suvlasnici, za određeni iznos, dozvoljavaju. No, je li to baš tako? Naime, Općina Medulin je, primjerice, donijela odluku kojom je u njenoj ingerenciji "presuda" mogu li se na privatnim parcelama postavljati štandovi za prodaju raznorazne robe. Ne ulazeći u priču oko artikala koji bi se tako nudili, te što se sve i njima prodaje na javnim, dakle gradskim površinama, ostaje činjenica da Medulin prije svega odlučuje tko može staviti štand na vlastitu parcelu. Može li po istom principu Pula odlučivati o davanju portuna u najam?

- Upravo ponukani viđenim na terenu posljednjih godina intenzivno pripremamo izmjene Odluke o komunalnom redu koja već godinama nije mijenjana i dorađivana, pa je došlo vrijeme i za to. Osim toga, i prema Zakonu o trgovini, prodaja po portunima ne može se obavljati u prolazima koji se koriste kao zajednički prolaz za stanare. U više smo navrata i sami tražili tumačenja Ureda državne uprave koji im izdaje rješenja o minimalnim tehničkim uvjetima, ali nismo dobili odgovore, kaže pročelnik za komunalni sustav i imovinu grada Pule Damir Prhat. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)

VIŠE O OVOJ TEMI ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter