Pula: Pristupna cesta koči razvoj sportskog centra Tivoli

Nova prometnica išla bi uz prugu do Tivolija (Arhiva)
Nova prometnica išla bi uz prugu do Tivolija (Arhiva)

Investitorski trojac s Velog Vrha, Edo Ramić, Dino Zgrablić i Alen Maras, suvlasnici trgovačkog društva Sportski centar Tivoli d.o.o., preuzeo je lokaciju Tivolija na Velom Vrhu dobivši pravo građenja na 50 godina. Pulskim je GUP-om na toj lokaciji predviđena sportsko-rekreacijska zona kojoj je uvjet prilazna cesta. Suvlasnici SC Tivolija, već su prije tri godine za naš list najavili planove na Velom Vrhu na lokaciji uokolo nogometnog igrališta. Želja im je ponuditi dodatni sadržaj koji će okupljati još više građana.

No, uvjet je izgradnja pristupne prometnice jer današnji ulaz/izlaz na Partizanski put, osim što je uzak, predstavlja veliku opasnost za sudionike u prometu. Trebalo je to ove godine biti promijenjeno jer je Grad Pula u ovogodišnji proračun uvrstio projekt izgradnje pristupne prometnice Tivoli. Riječ je o izgradnji nove prometnice kojom bi se "naokolo" dolazilo do Tivolija, od današnjeg "slijepog" odvojka ispod mosta za Veli Vrh pa dio uz željezničku prugu odakle bi se prometnica dizala prema Tivoliju. Uz prometnu površinu izgradila bi se oborinska odvodnja i javna rasvjeta.

Gradski projekt trebali su financirati investitori SC Tivolija, što bi im se odbilo od naknade za komunalni doprinos prilikom gradnje budućeg centra. Međutim, prema neslužbenim informacijama, iako se već činilo da ne postoje zapreke da se krene u izgradnju pristupne prometnice čime bi veliki zamašnjak dobio i sam projekt izgradnje centra, čini se da je izgradnja prometnice naišla na nepremostiv problem, onaj imovinsko-pravni. Naime, jedan od privatnih vlasnika zemljišta na području u koje bi zadirao projekt izgradnje prometnice, za koji je već ishodovana građevinska dozvola, ne želi prodati zemljište i automatski čitav projekt otpada.

Da li je problem u cijeni, emotivnoj vrijednosti ili čistoj potrebi nije poznato, ali izgleda da se radio račun bez krčmara. Problem bi mogao riješiti eventualni postupak izvlaštenja u cilju viših interesa, s obzirom da je riječ o gradskom projektu, ali takav postupak trajao bi zasigurno par godina, što znači da je čitav projekt izgradnje sportskog centra, do rješenja tog problema, na čekanju.

Kako nam je svojevremeno potvrdio jedan od suvlasnika SC-a Tivoli Alen Maras, namjera investitora je na Tivoliju izgraditi multifunkcionalnu dvoranu, odnosno igrališta za tenis i badminton, koja bi se protezala pod šatorom te dvoetažni objekt u kojem bi bili smješteni, uz fitness dvoranu, igrališta za badminton i skvoš te staze za američku inačicu kuglanja - bowling. Dvorana za bowling svoje bi mjesto pronašla u podrumu građevine gdje bi se smjestilo šest staza, a objekt bi još sadržavao svlačionice i prostorije Nogometnog kluba Veli Vrh, dvije terase, dok bi na katu svoje mjesto pronašli prostori za fitness i wellness te velika terasa. Doduše, investitori su najavili da bi takav objekt u realizaciju išao u drugoj fazi projekta. Preinake projekta već su urađene u posljednje tri godine od kada investitori čekaju mogućnost izgradnje pristupne prometnice, prije svega zbog konfiguracije tla.

Za sada investitori ne odustaju od projekta, iako bez pristupne prometnice zamišljeni centar nema smisla. Stoga je izglednije, ukoliko se problem ne riješi, da će na Tivoliju osvanuti tek mali dio najavljenih sadržaja. (Goran ROJNIĆ)

 

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter