Pula: Prirodni plin skuplji od 8 do 10 posto

Onima koji kuhaju i griju se na plin poskupljenje će biti osjetno (M. ANGELINI/arhiva)
Onima koji kuhaju i griju se na plin poskupljenje će biti osjetno (M. ANGELINI/arhiva)

Prvog dana 2014. godine na snagu je stupila nova metodologija Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) za određivanje cijena plina, kojom se potrošači dijele u 12 kategorija, odnosno tarifnih modela (TM), ovisno o tome koliko plina troše.

Time kućanstva na istom distribucijskom području više neće plaćati istu cijenu kilovatsata plina, jednako tako ni poduzetnici. HERA, koja u Hrvatskoj regulira cijene struje i plina, nekima je od ukupno 36 lokalnih distributera plina, odobrila više cijene od dosadašnjih, od nekih pak zatražila pojeftinjenje. Za Pulu je odlučeno da će cijena plina za kućanstva porasti.

Direktor Plinare Dean Kocijančić rekao je da su pulska domaćinstva svrstana u prve dvije HERA-ine kategorije, tek dva-tri pulska kućanstva su u trećoj kategoriji (cijena ista kao za drugu kategoriju), jer se ostale kategorije većinom odnose na zgrade sa zajedničkom kotlovnicom. Za prvu kategoriju cijena poskupljuje oko deset posto, za drugu osam.

- Ovom metodologijom u Puli će za kućanstva prirodni plin poskupjeti. Dosad su sva kućanstva plaćala cijenu od 3,97 kuna (s PDV-om) za kubik plina. Od ove godine prva kategorija plaćat će kubik plina 4,38 kuna (s PDV-om), dok će druga kategorija plaćati kubik 4,30 kuna (s PDV-om).

S druge strane, pojeftinila je fiksna naknada koja s dosadašnjih 20,6 kuna pada na 16,25 kuna pa će to djelomično kompenzirati poskupljenje, kaže Kocijančić i ističe da se ova odluka odnosi samo na cijenu prirodnog plina, dok cijena gradskog ostaje nepromijenjena. (piše G. ROJNIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter