Pula: Prilazi Vodnjanskoj cesti bit će ozakonjeni

Jedan od opasnih prilaza Vodnjanskoj cesti u Puli (C. B. GALIĆ)
Jedan od opasnih prilaza Vodnjanskoj cesti u Puli (C. B. GALIĆ)

Žitelji Velog Vrha u Puli, točnije Vodnjanske ceste, danas su vijeću lokalnog mjesnog odbora predali zahtjeve za legalizaciju kolnih prilaza na Vodnjansku, kojih ima ukupno 35. Gotovo svi tamošnji stanari, odnosno vlasnici kuća uz tu cestu priložili su traženu dokumentaciju.

- Na nedavnom zboru mještana odlučeno je da se prikupe dokumenti ne bi li uz pomoć MO-a predali zahtjev za legalizaciju kolnih pristupa. Građani su prihvatili idejno rješenje rekonstrukcije te ceste s izmjenama koje bi uvelike olakšale tim ljudima pristup kućama. Niti jedan put praktički nije legaliziran. Pojedine parcele imaju i adrese na Vodnjanskoj, no ima kuća koje imaju prilaz i sa stražnje strane, kao što je slučaj u Jeromelinoj u Kapelerima. Praktički se te parcele protežu od jedne do druge ulice. Ljudi žele pristup i s jedne i druge strane jer je to moguće, a te prilaze koriste od ranije, rekao je predsjednik Vijeća MO Veli Vrh Marino Drandić.

Dodao je da je u planu projekt sanacije i rekonstrukcije Vodnjanske ceste trima rotorima i smanjenje dopuštene brzine kretanja vozila sa sadašnjih 70 na 50 kilometara na sat.

- Tim smanjenjem brzine stvorit će se uvjeti za otvaranje legalnih prilaza naseljima i sporednim ulicama. Zasad smo prikupili zahtjeve. U Gradu su rekli da će do konca godine biti gotov idejni projekt, iduće godine se rješavaju imovinskopravni odnosi, a 2014. bi trebali početi radovi. Zahtjevi se prikupljaju u suradnji s Gradom, Hrvatskim cestama i projektantom idejnog rješenja, rekao je Drandić.

Dokumente je predao i Drago Kliba s Paganora, točnije Bunarske ceste 8. Kaže da taj put koristi 18 susjeda, i to od 1976. godine.

- U našem kvartu ima 18 fameja i svi smo bili na sastanku i predali smo zahtjeve za legalizacijom. Drugih pristupa mi nemamo i bez ovog puta praktički ne bismo mogli doći do naših domova. Kad su se gradile ceste nitko nas nije upozorio da bi jednog dana moglo doći do tog problema, rekao nam je Kliba.

Pročelnik za komunalne poslove Damir Prhat izjavio je da je Grad uzeo u obzir želje mještana i pokušao naći što kvalitetnije rješenje.

- Ovo izmijenjeno idejno rješenje nove prometnice na Vodnjanskoj cesti uvelike olakšava život tim ljudima. Novo rješenje s tri kružna toka i smanjenjem brzine kretanja te legalizacijom pristupnih putova je kvalitetnije, sigurnije i racionalnije, rekao je Prhat.

Što se tiče zatvaranja prilaza kod Ulice Kapeleri, pročelnik veli da o tome u Gradu nisu imali pojma.

- Tek kad je prilaz zatvoren dobili smo informaciju da je ondje bila prometna nesreća te da je policija nakon očevida naložila njegovo hitno zatvaranje, kaže Prhat. (Piše C. B. GALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter