Pula prijestolnica kulture 2020.?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U kojoj je fazi kandidatura Pule za europsku prijestolnicu kulture 2020. godine, i što je sve ucinjeno na tom putu? Ta smo pitanja postavili pulskom gradonacelniku Borisu Mileticu, no nakon tjedan dana odgovor nam je pristigao iz Odsjeka za informiranje u kojem se, uz ostalo, navodi da je dosad gradonacelnik posjetio tri grada koja su bila ili ce tek biti europske prijestolnice kulture.

- U okviru kulturne suradnje i povezivanja našega grada s madarskim gradom Pecuhom gradonacelnik Boris Miletic i zamjenik gradonacelnika Pecuha Bertalan Toth potpisali su 6. svibnja 2009. godine protokol o kulturnoj suradnji.

Protokol je potpisan kako bi se u oba grada ostvarili predvideni kulturni programi iz projekta "Pecuh - Europska prijestolnica kulture 2010.", održala stalna suradnja svih kulturnih institucija od 2008. do 2010. godine i produbile kulturne veze Pule i Pecuha, piše u odgovoru.

Nadalje, gradonacelnik je lani bio u posjetu Mariboru, a u travnju ove godine Grazu, gdje je takoder tražio podršku za pulsku kandidaturu 2020. godine.

- Želimo naglasiti da su svi gradovi s kojima su predstavnici Grada Pule kontaktirali, a koji su bili ili ce biti europske prijestolnice kulture, dali podršku Puli u nastojanjima da isti cilj ostvari 2020. godine. Jednako tako svi su spremni pomoci gradu Puli i kroz konkretne aktivnosti u fazi pripreme samoga projekta, kao i u realizaciji, zakljucuje se u odgovoru s potpisom Odsjeka za informiranje.

Ideja o Puli prijestolnici kulture niknula je još 2008. godine u jeku predizborne kampanje za lokalne izbore. Naime, prilikom otvaranja multidisciplinarnog festivala Polis Jadran Europa u rujnu 2008. godine u pulskoj staroj tiskari župan Jakovcic je najavio pulsku kandidaturu, no tada za 2019. godinu.

Prica o kandidaturi Pule za europsku prijestolnicu kulture 2020. godine dobila je službene konture u srpnju 2009. godine, tijekom 2. sabora kulture u Istri, kada su u Porecu istarski župan Ivan Jakovcic i gradonacelnik Miletic uputili pismo namjere ministru kulture Boži Biškupicu. Uz to, valja podsjetiti da su kandidaturu prije Pule za 2020. godinu najavili Zagreb, Varaždin, Split i Rijeka.

Na internetskim stranicama Europske komisije za kulturu vidljivo je da su zemlje ciji ce gradovi nositi tu prestižnu titulu odabrane do 2019. godine, stoga za godinu za koju se Pula želi kandidirati još nisu izabrane zemlje domacini. Prema propisima, procedura kandidature je iznimno složena. (B. VINCEK)

VIŠE O OVOJ TEMI CITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE OD CETVRTKA, 23. RUJNA.


Podijeli: Facebook Twiter