Pula: Prijedlog novih imena za sedam ulica

Ilustracija (S. MILJEVIĆ)
Ilustracija (S. MILJEVIĆ)

Na prijedlog pulskog gradonačelnika, na dnevnom redu iduće sjednice gradskog vijeća bit će i prijedlog uvrštenja novih naziva ulica i trgova na području grada. Predlaže se da se u popis ulica i trgova uvrste nazivi Ulica Antona Cilige - Tonina, istaknutog antifašista, novinara i publicista te organizatora revolucionarnih zbivanja protiv fašističkog terora u Istri, i Ulica pulskih evakuiraca (1915.-1918.) koja se odnosi na izbjeglice sa područja Pomorske utvrde Pula, koji su tijekom I. svjetskog rata, evakuirani u logore u Austriji, Ugarskoj, Češkoj i Moravskoj. Te ulice bi se imenovale na području Valdebeka. Put za groblje bi se preimenovao u Ulica Monte giro (tal. Monte ghiro ) - naziv gradskog groblja i jednog od sedam brežuljaka.

Dvije neimenovane ulice podno Arene dobit će nazive i to Šetalište Nella Milottija po istaknutom kulturnom djelatniku, akademskom glazbeniku, skladatelju, dirigentu i pedagogu, koji je svojim radom doprinio istarskoj i hrvatskoj glazbenoj kulturnoj baštini, a druga ulica podno Arene nosit će ime Prolaz Nevenke Zacchigne, u spomen na sudionicu antifašističkog pokreta te istaknutu djelatnicu u poslijeratnom razdoblju i zastupnicu u Saboru NR Hrvatske.

Park iza Katedrale dobiva naziv Park žrtava Vergarole u spomen na tragediju u istoimenoj uvali na južnoj obali pulske luke i kupališta na kojem su 18. kolovoza 1946. godine eksplodirale protubrodske podmorske mine, pri čemu je prema službenim podacima poginulo 116 osoba, mahom žena i djece, a ranjeno je 216 osoba.

Zelena površina oko Kaštela dobiva ime Šetalište Franje Nefata, istaknutog antifašista i političara, koji je za savezničke uprave u Puli bio na čelu pokreta i organizacija za sjedinjenje Istre s Hrvatskom i Jugoslavijom, prvi predsjednikom NOO-a Pule (1947.- 49.) te prvi pulski zastupnik u Saboru NR Hrvatske. Prolaz koji povezuje Kosovu i Mutilsku ulicu dobiva naziv Flegov prolaz u spomen Puljanina Bruna Flega, publiciste koji je svoj doprinos dao u proučavanju novije povijesti Pule, antifašističke borbe te kulturnog identiteta Pule u poslijeratnom razdoblju. (C. B. GALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter