Pula: Prihvatilište za beskucnike do kraja godine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jedna od vjerojatno najvecih novina u novoj odluci o socijalnoj skrbi koju je u ponedjeljak donijelo pulsko Gradsko vijece zasigurno je ona o osnivanju prihvatilišta za beskucnike i otvaranju pucke kuhinje. Nova odluka o socijalnoj skrbi donijeta je uglavnom zbog nužnog uskladivanja sa zakonom, a upravo je u zakonu definirano da su gradovi s više od 30 tisuca stanovnika obavezni osigurati sredstva za pucku kuhinju te prihvatilište za beskucnike.

I dok je za potonje novac vec osiguran u pulskom proracunu te bi prihvatilište s 20-ak kreveta trebalo i u Puli zaživjeti do kraja godine, zbog ispunjavanja niza standarda, nešto sporije ce ici proces otvaranja pucke kuhinje. Vjerojatno ce Pula tek dogodine dobiti pucku kuhinju, a u tome ce, uz Grad Pulu sudjelovati i Istarska županija, Gradsko društvo Crvenog križa te Centar za njegu i pomoc.

Upravo ce se na adresi Centra za njegu i pomoc u Valturskoj ulici najvjerojatnije nalaziti i prihvatilište i pucka kuhinja.

Najmanje pet godina boravka u Puli

Od ostalih novina valja naglasiti da ce potencijalni korisnici morati imati najmanje pet godina prebivanja ili stalnog boravka na podrucju grada Pule prije podnošenja zahtjeva za ostvarenje prava na pomoc u sustavu socijalne skrbi, bilo da su hrvatski državljani, stranci ili osobe bez državljanstva.

Utvrdena je i osnovica za obracun naknade za pomoc, koja iznosi 15,04 posto proracunske osnovice, odnosno 500 kuna. Ona ce takoder biti korištena za obracun prosjecnih prihoda korisnika, a u njih ce ubuduce biti uracunati i primici koje samac i clanovi kucanstva ostvare na temelju odluke i Zakona o socijalnoj skrbi te drugih propisa.

Osim toga, novom odlukom u oblike skrbi uvrštena je subvencija nabave školskih udžbenika. S druge strane, zbog izmjene zakonodavstva izostavljena je naknada clanovima obitelji ciji je hranitelj na obaveznoj vojnoj službi. Znacajno za korisnike je i ukidanje ogranicenja broja oblika skrbi koje mogu istovremeno primati. Naime, dosad su korisnici mogli primati najviše do tri pomoci istovremeno.

Što se tice pomoci za stanovanje, za odredivanje prosjecnog prihoda više nece biti bitno je li korisnik samac ili clan obitelji, nego ce ga, kao i iznos pomoci, odredivati životna dob, radna sposobnost, zdravstveno stanje i obiteljske prilike, s tim da ce novac ici direktno stanodavcu.

Za primanje pomoci za prehranu djece do prve godine života kriterij postaju prosjecni prihodi. Da bi se taj kriterij uveo i u sufinanciranje programa predškolskog odgoja te u cijeni školske marende, uz škole, za utvrdivanje tog prava bit ce zadužen i nadležni odjel gdje ce se gradani morati javiti za kompletne ili vece subvencije.

Subvencioniranje troškova prehrane

Zahvaljujuci zakonu povoljniji kriteriji ocekuju korisnike usluge pomoci i njege u kuci - koja ukljucuje i dostavu obroka - kada se ona financira iz državnog proracuna. Kod dodatne pomoci umirovljenicima takoder su izmijenjeni kriteriji, pa je prosjecni prihod za samce s 1.700 kuna povecan na 1.850 kuna, a za umirovljenike clanove obitelji s 1.550 na 1.600 kuna po clanu.

Na taj nacin tromjesecni iznos više nece biti jedinstvenih 300 kuna, vec ce ovisno o visini prihoda po clanu iznositi od 300 do 500 kuna.

Što se tice dodatne novcane pomoci, promijenjena je tek namjena oblika skrbi i to s "pokrica životnih troškova" u "subvencioniranje u troškovima prehrane", a to se pravo primjenjuje do pocetka rada pucke kuhinje.

Reviziju svih prava ostvarenih na temelju odluka koje se stavljaju izvan snage (odluka o socijalnoj skrbi, novorodenackoj pomoci te dodatnoj novcanoj pomoci umirovljenicima za pokrice životnih troškova) te neizbježno uskladivanje nadležni upravni odjel obavit ce u roku od tri mjeseca od dana stupanja na snagu nove odluke.


Podijeli: Facebook Twiter