Pula: Prihodi od prireza 3,9 milijuna kuna manji

Aktualni sat pulskog vijeća (D. MEMEDOVIĆ)
Aktualni sat pulskog vijeća (D. MEMEDOVIĆ)

Aktualni sat današnje sjednice pulskog vijeća većinom je protekao u raspravi oko pulske sadašnje i buduće kanalizacije te dječjih vrtića. Nezavisnog vijećnika Mauricija Licula zanimalo je pojašnjenje ekonomske računice cjenika dječjih vrtića koji iznosi 2.390 kuna mjesečno, te zašto roditelji plaćaju vrtić i kada djeca u njega ne odlaze, na što su mu odgovarale dogradonačelnica Elena Puh Belci i ravnateljica Dječjih vrtića Mariza Kovačević. Belci je rekla da najveći dio financijskih sredstava iz cijene ide na plaće odgajatelja i materijalne troškove, a manji na prehranu i didaktički materijal, dok je Kovačević istaknula da je cijenu, kao i korištenje godišnjeg odmora, utvrdilo Gradsko vijeće, što je Licul okarakterizirao kao izbjegavanje odgovora.

SDP-ovog vijećnika Ivana Lasića, pak, zanimalo je dokle je stigao projekt izgradnje novog dječjeg vrtića na Sisplacu za koji je rekao da nema financijskih sredstava, na što mu je Kovačević odgovorila da su svi projekti izrađeni te je izdana građevinska dozvola pa je na Vijeću kada će donijeti odluku o financijskom planu i rokovima izgradnje za novi vrtić, s četiri skupine te dvije jasličke, u dijelu grada gdje ga još nema.

Na pitanje IDS-ove vijećnice Elene Gattoni Stipanov kada će početi uređenje Trga kralja Tomislava, v.d. pročelnika prostornog uređenja, komunalnog sustava i imovine Giordano Škuflić naveo je da se čeka ishodovanje još samo jedne, od ukupno sedam, lokacijskih dozvola te da će početkom naredne godine biti napravljen glavni projekt, a radovi bi potom započeli u drugoj polovici 2016. godine.

Vijećnica SDP-a, inače bivša gradska pročelnica financija Vera Radolović svoju "nasljednicu" Vesnu Sajić zatražila je podatke o utjecaju mini poreznih reformi na punjenje proračuna s obzirom na najave da će one Grad Pulu "koštati 27 milijuna kuna manje u proračunu, te usporedbu prihoda od prireza na porez na dohodak koji je Grad sa 7,5 posto povećao na 12 posto.

- U prvih deset mjeseci ove godine Grad je od prireza prihodovao 3,9 milijuna kuna manje nego u isto vrijeme prošle godine. Ukupni prihod od prireza, u odnosu na 2014. godinu, manji je za 10,7 milijuna kuna, no dio otpada na kamate, a tri milijuna kuna uplaćuju se u državni proračun. Da stopa prireza nije povećana, rezultat bi bio još lošiji, da je ostala stara stopa prireza manjak bi bio šest milijuna kuna u odnosu na isto razdoblje lani, odgovorila je Sajić. (G. ROJNIĆ)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU OD ČETVRTKA.


Podijeli: Facebook Twiter