Pula: Priče i pjesme "Kod Marula"

Učenici pulske Gimnazije svoj su dio programa posvetili Mati Baloti (B. VINCEK)
Učenici pulske Gimnazije svoj su dio programa posvetili Mati Baloti (B. VINCEK)

Književni program "Kod Marula", u organizaciji Istarskog ogranka Društva hrvatskih književnika i ližnjanske udruge Zvona i nari, održan je u petak ujutro kod spomenika Marku Maruliću u pulskom Parku kralja Zvonimira. Povod događanju bili su Dan hrvatske knjige i osnutak Društva hrvatskih književnika (22. travnja 1900.) te Svjetski dan knjige i autorskih prava. Cilj programa je promovirati književnost među mladima te se održava već drugu godinu zaredom, a danas su se ispred hotela Riviera okupili brojni mladi osnovnoškolci i srednjoškolci, ali bilo je i slučajnih prolaznika koji su se zaustavili da čuju pokoji stih.

Program je započela pulska grupa TutanKhamon Space Machine koja je bila zadužena za glazbenu pratnju zbivanja. Mikrofona su se prvo latili osnovnoškolci koji su se sa svojim radovima natjecali na Lidranu, stoga je njihov dio programa bio nazvan Off Lidrano, a zatim su se s posebnim programom posvećenom Mati Baloti predstavili učenici prvog razreda pulske Gimnazije. Uslijedio je nastup posebnih gostiju, a to su ovom prilikom bili članovi skupine Dim Bruno Brežac i Daniel Radočaj koji su čitali svoje stihove.

Književno druženje "Kod Marula" ove je godine privuklo i pisce izvan Istre pa je ulomke iz svog romana "Učenica" čitala Morena Žunec iz Zagreba, a svoje je pjesme i kraće prozne tekstove čitao i Želimir Periš iz Zadra.

Program "Kod Marula" je i ove godine dokazao da mladi vole književnost i to ne samo kao čitatelji već i kao pisci u zametku te da je sama ideja okupljanja u parkovima zbog pisane riječi dobar način za poticanje interesa za književnost kod onih koji tu ljubav prema knjizi još uvijek nisu upoznali. (B. VINCEK)


Podijeli: Facebook Twiter