Pula: Prezentirane zdrave marende za osnovnoškolce


U Osnovnoj školi Šijana danas su prezentirane zdrave marende koje će svih 11 osnovnih škola na području Pule početi uvoditi već od ove jeseni u sklopu projekta Promocija pravilne prehrane čiji su inicijatori Grad Pula i Zavod za javno zdravstvo Istarske županije. Za tu je priliku deset kuhara iz osnovnih škola Šijana, Centar, Tone Peruška, Kaštanjer, Vidikovac, Monte Zaro i Veli Vrh spremilo bogat meni - razne vrste rižota s povrćem i mesom, kelj i sardele, maneštru, paštašutu, fritaje s povrćem, a od suhih marendi namaze od tunjevine i sira te razno svježe povrće i voće…

Školske marende koje su napravljene u skladu s preporukama Zavoda degustirali su učenici četvrtih razreda, koji su nakon toga u anketnim listićima ocijenili svaki od ponuđenih menija.

- Sviđa mi se, volim jesti rižoto. Ribu baš ne jedem često, ali je OK. Pašteta od tunjevine je super, komentari su nekih učenika. Maneštru je s guštom jela Katia Ivanišević.

- Dobra je, jedem maneštre i doma, kaže ova učenica. Na upit bi li radije za marendu jela krafne ili maneštru, spremno odgovara - ponekad jedno, a ponekad drugo, ali znam da je maneštra zdrava.

A da će upravo zdravlje odsad biti glavna vodilja prilikom sastavljanja školskih menija istaknula je dogradonačelnica Elena Puh Belci. Podsjetila je da je projekt započeo prije gotovo četiri godine tijekom kojih je Grad u opremanje školskih kuhinja uložio gotovo 2,4 milijuna kuna, a uz to je oko 300.000 kuna izdvojeno za edukaciju kuhinjskoj osoblja.

- Škole će postupno uvoditi promjene u skladu sa svojim mogućnostima i raspoloživim kadrom, istaknula je.

Jedna od boljih opremljenih kuhinja je upravo ova u OŠ Šijana gdje radi čak troje kuhara koji dnevno pripremaju marende za 320 učenika te još 60 ručkova za 60 djece koji su polaznici produženog boravka. Saznajemo da su u ovoj školi već prošle godine uveli dvije kuhane marende tjedno, a kuharica Anđa Babajić kaže da su djeca najbolje prihvatila bolonjeze, pureće pohane medaljone s krumpirima i graškom.

- Učenici do četvrtih razreda rado jedu i maneštre i jote čak i repete traže, ali kad su osmaši u pitanju, dogodi se da nam svega deset učenika tog dana preuzme marendu. Dosad su djeca najviše voljela jesti pizze, hrenovke, hamburgere, sada se to sve izbacuje i nadam se će prihvatiti nove marende, kazala je Babajić.

Ravnatelj Zavoda Aleksandar Stojanović istaknuo je da standard u prehrani koji je dostignut u Puli ne postoji u većini sredina.

- Uspjeli smo ukloniti sve sanitarne, tehničke i higijenske nedostatke i sada su školske kuhinje spremne da počnu spremati zdrave marende. Ovo je početak trajnog provođenja promjena prehrane među osnovnoškolcima u Puli i nadamo se da će ovaj primjer slijediti i ostali gradovi, dodao je.

Predstavnica vijeća roditelja u OŠ Šijana Marija Krešić, i sama kuharica po struci, oduševljena je što škole uvode domaća kuhana jela i izbacuju prehranu baziranu na fast-foodu. No, ističe, potrebna je podrška roditelja.

Ravnateljica Alma Tomljanović posebice se zahvalila kuharima bez kojih sve ovo ne bi bilo moguće. Djeci koja je s nestrpljenjem čekala da kušaju nove marende poručila je: "Možda vam se nešto neće svidjeti, ali sjetite se da je svaka od ovih marendi zdrava".

Nove su školske menije degustirali i ravnatelji svih pulskih škola, ali isto tako i predstavnici Županije te nadležni iz Labina, Poreča i Umaga koji su pozvani da bi ovaj pulski primjer što prije implementirali u osnovne škole na svojem području. (M. JERIN, snimio N. LAZAREVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter