Pula: Preventivna vježba spašavanja u školi Šijana


Dva vatrogasna vozila, policija i petstotinjak djece ispred škole u Šijani nakratko su uznemirili prolaznike koji su se danas ujutro zatekli u blizini. Blokiran promet i policajac nasred ulice s palicom u ruci koji usmjerava učenike na drugu stranu ulice, djeca u paru pretrčavaju cestu, no panike nema. Evo i nas na mjestu događaja, jer u školi navodno nešto gori. Požar u školskoj kuhinji! Valjda nije strašno. Parkiramo se i primjećujemo da vatrogasci odlaze. Znači sve je OK.

Pred ulazom nas dočekuje ravnateljica Alma Tomljanović koja veli da nema razloga za paniku jer upravo su uspješno završili preventivnu vježbu evakuacije i spašavanja. Ujutro su, kaže, obavijestili Centar 112, a ubrzo su na teren stigli vatrogasci i prometni policajci koji su ranije znali da je riječ o vježbi. 

- No, zaposlenici i učenici nisu znali, a vježbu smo dužni, prema Zakonu o zaštiti na radu, provoditi svake dvije godine. Roditeljima školaraca sve smo najavili, no nismo otkrili kada, tako da ni oni, ali ni učenici nisu imali pojma da će to biti u petak ujutro, kazala je ravnateljica.

Pohvalila je sve koji su sudjelovali i odlično odradili posao jer djeca i školsko osoblje na sigurno su evakuirani za manje od dvije minute.

Po njenim riječima, na mjesto događaja stiglo je osam vatrogasaca koji su poduzeli sve da se ugasi inscenirani požar u školskoj kuhinji.

- Specifičnost naše škole je dvosmjenski rad pa uskoro sličnu vježbu planirano ponoviti i u popodnevnim satima, rekla je ravnateljica i dodala da se djeca nisu uspaničila, dapače baš im je bila akcija.

Vježba se dogodila iznenada, a učenike je obavijestio alarm. Potom su zajedno s učiteljima uzeli jakne te se mirno uputili prema izlazu škole. Zborno mjesto na kojemu su se svi sastali bila je Eko tržnica preko puta. U školi tvrde da je vježba od velike važnosti jer u slučaju pravog požara ili neke druge opasnosti, trebaju biti spremni na evakuiranje svih učenika u što kraćem roku na sigurno mjesto. (Napisala i snimila D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter