Pula preuzela udjele i dugove suosnivača Pulaprometa

Odnosi s općinama Ližnjan i Medulin tek će se urediti (Arhiva)
Odnosi s općinama Ližnjan i Medulin tek će se urediti (Arhiva)

U posljednja tri i pol mjeseca gradonačelnik Boris Miletić usvojio je 143 akta koji su prezentirani u Komunalnoj palači. Među njima su brojne "stare" odluke, neke koje su već i usvojene na sjednici Gradskog vijeća, ali i neke o kojima će vijećnici raspravljati u srijedu na novoj sjednici. Većinom je riječ o rebalansu ovogodišnjeg proračuna i gradskom proračunu za 2016. godinu te popratnim stavkama poput programa gradskih odjela.

Jedna od najznačajnijih je suglasnost za prijenos bez naknade poslovnih udjela članica društva Pulapromet, odnosno preuzimanje vlasničkog udjela Grada Pule od općina Savičenta, Barban i Marčana te Grada Vodnjana, koji svoje udjele u Pulaprometu prepuštaju Gradu uz uvjet da preuzme i obveze. Pula tako preuzima poslovni udjel Marčane od 151,5 tisuća kuna uz obvezu preuzimanja dugovanja u iznosu od 92 tisuće kuna.

Potom poslovni udjel Barbana od 101 tisuću kuna uz preuzimanje dugovanja od 322 tisuće kuna te udjel od Savičente od 101 tisuću kuna uz obavezu dugovanja od 217 tisuća kuna. Od Grada Vodnjana Pula preuzima poslovni udjel od 454,5 tisuća kuna uz obavezu preuzimanja dugovanja od 1,4 milijuna kuna, osim obveze plaćanja subvencije.

Za općine Ližnjan i Medulin odnosi će se, prema najavama, tek rješavati. Znači li to da na području navedenih općina i grada Vodnjana Pulapromet više neće pružati usluge javnog prijevoza, upitali smo direktora Pulaprometa Igora Škatara.

- Za Savičentu zbog neplaćanja ne vozimo već godinama, a za Barban i Marčanu posljednje dvije godine. Što se Vodnjana tiče, njihov red vožnje neće se mijenjati, kratko nam je odgovorio Škatar.

Preuzimanjem udjela Grad Pula povećava suvlasništvo u Pulaprometu s postojećih 71 na 86 posto, a direktor Pulaprometa navodi da se time osigurava tekuća likvidnost Pulaprometa u 2015. godini, dok se istovremeno nastavlja trend smanjenja obveza članica iz prethodnih razdoblja čije su obveze relativno nenaplative.

Na ovu odluku veže se i odluka o pokriću gubitka iz prethodnih razdoblja Pulaprometa. Grad tako namjerava pokriti, uz svoj gubitak od milijun kuna, ukupno 3,1 milijun kuna, a Pulapromet u 2015. godini ima iskazan akumulirani gubitak iz ranijih godina u iznosu od 4,6 milijuna kuna. (G. ROJNIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD ČETVRTKA.


Podijeli: Facebook Twiter